Antena 3 CNN Politică Fostul ministru PDL al Agriculturii, Stelian Fuia, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Fostul ministru PDL al Agriculturii, Stelian Fuia, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Fostul ministru PDL al Agriculturii, Stelian Fuia, urmărit penal pentru abuz în serviciu
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    08 Ian 2014   •   14:52
Update 15.55 - Stelian Fuia: Sunt surprins că acest dosar reapare, după ce în 2012 am primit NUP
_____________________________________
 
Ştirea iniţială 14.52

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în legătură cu vânzarea unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, prin care ar fi fost favorizaţi sora şi cumnatul acestuia, informează Mediafax

În acelaşi dosar sunt cercetaţi sora şi cumnatul acestuia, Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată.
 
Procurorii arată, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, că Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice (SCDPAM) Fundulea, "a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită", fapt ce a permis vânzarea ilegală, printr-o licitaţie din 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care sora acestuia era asociat.
 
Stelian Fuia, deşi ştia că împotriva Staţiunii de Cercetare Fundulea s-a declanşat o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a făcut contestaţie la executare, conform Codului de procedură civilă, şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului, au precizat procurorii în documentul citat.
 
Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de Cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele. După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de societatea la care sora şi cumnatul lui erau asociaţi, respectiv Procera Agrochemicals.
 
"Avantajele patrimoniale obţinute de SC Procera Agrochemicals, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în  patrimoniul învinuiţilor State Alexandrina şi State Daniel (soră şi cumnat ai lui Fuia Stelian), asociaţi la SC Procera Agrochemicals. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă mai sus", se mai arată în documentul citat.

×
Subiecte în articol: Stelian Fuia
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close