Antena 3 CNN Politică Frunda critică din nou ANI: Melanj de severitate nefondată. Nu cred că va fi modificată în 10 zile

Frunda critică din nou ANI: Melanj de severitate nefondată. Nu cred că va fi modificată în 10 zile

Frunda critică din nou ANI: Melanj de severitate nefondată. Nu cred că va fi modificată în 10 zile
Sursa foto: Gyorgy Frunda
27 Apr 2010   •   13:08

Senatorul UDMR Gyrogy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, continuă să facă opinie separată de cea a restului colegilor din Uniune. Adversar declrat al Agenţiei naşionale de Integritatea încă de la înfiinţare acestei instzituţii, parlamentarul UDMR susţine că acest for "este un melanj de severitate nefondată" carepune presiune pe parlamentari din considerente de imagine. În ceea ce priveşte proiectul adoptat de Guvern pe legea ANI după decizia CCR, Frunda susţine că măsura impunerii a două declraţii de avere pentru demnitari, una publică, alta confidenţială nu ar rezolova mare lucru, iar păstrarea ideii ca soţia demnitarului să-şi declare şi ea averea afectează dreptul ei la intimitate. De aceea, senatorul UDMR nu crede că legea ANI va putea fi modificată în 10 zile aşa cum doresc reprezentanţii actualei puteri şi preşedintele Traian Băsescu.
"Eu nu cred că în zece zile poţi să modifici Legea ANI. Fiecare dintre noi doreşte s-o modifice cât mai urgent. Nu ştiu de ce această presiune de zece zile, când Legea Curţii Constituţionale îmi dă un termen de 45 de zile pentru înlocuirea textelor declarate neconstituţionale. Cred că s-au cerut zece zile, să se adopte în 30. Dar oricum legea va fi modificată în timp rezonabil", a declarat Gyorgy Frunda, la RFI România.
Senatorul se opune şi ideii ca soţia demnitarului să-şi declare şi ea averea."Ceea ce văd eu că nu e acceptabil nicăieri şi nu văd de ce s-ar face - să declari averile rudelor. Eu nu sunt în nici o legătură decât contractuală cu soţia mea - şi nu vorbesc la persoana întâi, ci în general. Nicăieri în lume, averea soţiei nu se declară, pentru că e dreptul ei la intimitate şi să facă ce vrea cu averea ei. Dejucarea acestei prevederi este foarte uşoară, să-ţi pui averea pe numele vărului de gradul doi, de exemplu, care nu intră în sfera de acoperire a legii, astfel încât la aceste lucruri trebuie să ne gândim", precizează şeful Comisiei pentru Drepturile Omului.
Senatorul UDMR crede că nici prevederea care obligă demnitarii să depună două declaraţii de avere: una publică, alta accesibilă doar Agenţiei Naţionale de Integritate, "nu rezolvă mare lucru". "Ceea ce este public, oricum... averea imobiliară, maşinile pentru care plăteşti impozit, veniturile care se înregistrează la agenţii fiscale, direcţii financiare, acestea pot fi făcute publice şi nu e nici o problemă cu declararea lor. Atunci, însă, când ţi se declară unde sunt sau cuantumul sumei respective poţi avea probleme, începând cu plaje mai accesibile şi mai puţin dureroase, când îţi vine o rudă şi-ţi cere un împrumut, pentru că ştie din declaraţia ta de avere că ai bani, până la infracţiuni comise împotriva averii tale", a mai susţinut parlamentarul.
De altfel, Gyorgy Frunda acuză ANI că "este un melanj de severitate nefondată". "ANI, aşa cum a fost desenată în lege, nu este o cerinţă a Comisiei Europene, ci este o propunere benevolă a fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei, depăşeşte orice standarde europene, este un melanj de severitate nefondată, care porneşte de la prezumţia că toţi demnitarii fură în România", afirmă Frunda.
Gyorgy Frunda mai critică ANI pentru că pune presiune pe parlamentari. "Dacă analizez activitatea ANI, văd că până acum n-a fost decât o luptă de imagine, în care se declara că un demnitar este controlat, demnitarul afla din ziar şi prin asta ANI nu-şi îndeplinea obligaţia de a avea un dialog, al cărui scop era tocmai clarificarea situaţiei materiale a persoanei cercetate, recurgându-se la Parchet sau la instanţă abia după acest dialog", declară senatorul UDMR.
"Eu condamn conduita unor membri ai ANI, care fie au atacat membrii Curţii Constituţionale, că sunt controlaţi şi de asta au adus această decizie, fie fac o presiune imorală, absolut inacceptabilă asupra parlamentarilor, declarând că sunt mai mult de o sută de parlamentari controlaţi şi să vedem cum vor vota. Nu se poate admite o asemenea presiune", mai spune Frunda.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close