Antena 3 CNN Politică Frunda, despre introducerea votului obligatoriu: E o prostie

Frunda, despre introducerea votului obligatoriu: E o prostie

Frunda, despre introducerea votului obligatoriu: E o prostie
Sursa foto: Foto: INTACT Images
13 Apr 2012   •   17:45

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, vineri, referindu-se la adoptarea tacită în Senat a proiectului de lege care introduce votul obligatoriu, că acest proiect "este o prostie", întrucât, potrivit Constituţiei, votul este un drept, nu o obligaţie, informează Mediafax.

Senatorul UDMR nu crede că adoptarea tacită în Senat a proiectului de lege care introduce votul obligatoriu va fi urmată de un vot "pentru", în această legislatură, şi în Camera Deputaţilor.
   
"Orice încercare de a obliga pe cineva să voteze sau să sancţioneze (pe cineva) dacă nu votează este neconstituţională. Omul, cetăţeanul, are dreptul să nu meargă la vot şi această atitudine este tot o manifestare politică a dezamăgirii, a dezinteresului, a unei manifestări de respingere a clasei politice. Deci, este tot o manifestare politică. Acesta este adevărul", a spus Frunda.
   
El a adăugat că în statele europene unde există, prin lege, votul obligatoriu, nu se aplică legea, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus, în mai multe rânduri, că nimeni nu poate fi obligat să voteze.
   
Frunda a afirmat că proiectul de lege nu poate trece de Camera Deputaţilor tot prin adoptare tacită, exprimându-şi îndoiala că acesta va fi adoptat în această legislatură şi de Camera Deputaţilor.
   
Un proiect de lege, iniţiat de către parlamentarii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, care prevede "votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot"  a trecut tacit de Senat. Forul decizional este însă Camera Deputaţilor.
   

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close