Senatul a decis: Doina Tudor poate fi reținută și arestată, Gabriel Oprea, urmărit penal într-un nou dosar

24 Feb 2016   •   12:55
Senatul a decis: Doina Tudor poate fi reținută și arestată, Gabriel Oprea, urmărit penal într-un nou dosar Foto. Agerpres

UPDATE 13.06
Senatoarea PNL Doina Tudor a spus miercuri, după votul din plen, că este pregătită pentru reținere și, mai mult, are ”bagajele făcute”.

UPDATE 12.50 - Senatoarea Doina Tudor poate fi reținută și arestată, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Rezultatul votului ar fi de 61 ”pentru” și 57 ”împotrivă”.

 
UPDATE - Senatorii au votat, miercuri, pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Conform Antena 3, au fost 71 de voturi “pentru”, 52 de voturi “împotrivă”.

"Votul a fost destul de strâns, vorbim de 71 de voturi 'pentru' și 52 'împotrivă' și un vot anulat. Practic, se păstrează raportul din Comisia Juridică, acolo unde a fost, de asemenea, un vot strâns, șase voturi 'pentru', cinci voturi 'împotrivă'. Acest vot a fost dat marți și a avut caracter consultativ", a explicat corespondentul Antena 3, Robert Kiss.

De asemenea, Senatul a decis că Doina Tudor poate fi reținută și arestată, potrivit unor surse citate de Antena 3. 61 de senatori au votat pentru’ și 57 de senatori au votat impotrivă’.

Înainte de vot, senatoarea Doina Tudor a urcat la tribuna Senatului, unde a avut o singură idee de transmis colegilor: "
Stimați colegi, eu nu vă spun ce să alegeți sau cum să votați, dar sper că va fi calea corectă.
"


UPDATE. Gabriel Oprea a reiterat, miercuri, de la tribuna Senatului, că au existat amenințări la adresa conducerii MAI, motiv pentru care a fost activată o unitate de protecție și pază a oficialilor din conducerea ministerului.

De asemenea, Oprea a explicat că nu au existat achiziții ilegale sub mandatul său și că există și documente care să demonstreze acest lucru.


Iată discursul ținut de Gabriel Oprea în fața senatorilor:

"Ca vicepremier și ministru de Interne, în timpul mandatului meu vreau să vă spuns că nu s-a achiziționat ilegal o mașină, peste 5.000 de mașini au fost achiziționate legal și transparent. Toate instituțiile abilitate, mă refer la SRI, serviciul secret al Armatei, Interne, au identificat amenințări la adresa fostului ministru de Interne, inclusiv a mea. În acest sens, Direcția de Informații și Protecție Internă au reînființat o unitate care exista și înainte, Acvila, pentru paza și protecția conducerii MAI, au plecat de la zero, au achiziționat, printre altele și o mașină. Nu am cerut eu acest lucru, se poate dovedi, sunt documente, acest fapt este recunoscut în memoriul trimis Comisiei Juridice de fostul șef al DIPI. Aeastă mașină a fost achiziționată în mod legal. Nu am făcut decât să mă supun legii și acestor prevederi legale specializate, de protecție, ale DIPI. Acestea sunt faptele, vreau să vă spun că întotdeauna mi-am făcut datoria, am respectat legea, sunt nevinovat și vă cer să votați împotriva acestei cereri."

---

Știrea inițială 

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea află miercuri dacă va ajunge pe mâna procurorilor. Plenul Senatului decide dacă va apropa cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Oprea.


Fostul ministru e cercetat în dosarul în care DGIPI a cumpărat o maşină de lux de aproape 400.000 de lei şi un jacuzzi.

În faţa senatorilor din Comisia Juridică, Gabriel Oprea s-a plâns că viaţa lui era pusă în pericol la şefia Ministerului de Interne. Aşa şi-a motivat nevoia de a avea o maşină scumpă. Senatorii au dat însă aviz pozitiv pentru încuviinţarea urmăririi penale a fostului vicepremier.

Gabriel Oprea le-a povestit colegilor din Senat că în timpul mandatului s-a bătut pentru drepturile şi dotările din Ministerul de Interne. Mai mult, acesta susţine că prin prisma funcţiei, viaţa sa era pusă în pericol şi avea nevoie de o maşină.

Procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea în dosarul în care DGIPI a cumpărat o maşină de lux de aproape 400.000 de lei şi un jacuzzi.

Cererea de încuviinţare a urmăriri penale pentru Gabriel Oprea a trecut cu șase voturi ”pentru” şi cinci ”împotrivă”.

Nici senatoarea Doina Tudor nu a reuşit să îşi înduplece colegii jurişti care au avizat reţinerea şi arestarea sa. Procurorii o acuză că l-ar fi ajutat pe fostul ei soţ să primească 300.000 de euro pentru favorizarea unei firme de asigurări.

Senatorii vor decide în plen atât cererea de urmărire penală pentru Gabriel Oprea, cât şi cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestare preventivă pentru senatoarea Doina Tudor.

Parteneri
x close