Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea: "Guvernul îi obligă pe părinți să achite o parte din cheltuielile de transport ale elevilor"

Gabriela Firea: "Guvernul îi obligă pe părinți să achite o parte din cheltuielile de transport ale elevilor"

Prin eliminarea gratuității pentru transport a elevilor, Guvernul Cîțu îi obligă pe părinți să achite o parte din cheltuieli, susține Gabriela Firea.

Gabriela Firea: "Guvernul îi obligă pe părinți să achite o parte din cheltuielile de transport ale elevilor"
Sursa foto: Facebook / Gabriela firea
de Georgiana Adam    |    18 Iun 2021   •   11:49

Totodată, fostul primar al Capitalei cere actualului executiv să renunțe la decizia de eliminare a gratuității pentru transport, precizând că în caz contrar ar urma să crească numărul cazurilor de abandon școlar.

"Se alege praful de România Educată cu care se lăudau în campanile electorale liderii Alianței Austerității. Guvernul elimină gratuitatea transportului pentru elevi și vrea să ne păcălească din nou, susținând că această nouă ticăloșie la adresa românilor, rezolvă problema decontării navetei.

În realitate, guvernul îi obligă pe părinți să achite o parte din cheltuielile de transport.

Decizia iresponsabilă a actualei puteri va afecta în mod special familiile cu venituri mici.

Cerem guvernului să renunțe la această decizie aberantă, care va determina creșterea ratei abandonului școlar și le blochează copiilor din familiile sărace șansa și dreptul la educație", a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Guvernul renunță la dublarea alocațiilor pentru copii

Guvernul nu va dubla alocaţiile nici măcar în tranşe. Avem textul ordonanţei pe care o pregăteşte guvernul. Iar două dintre majorările prevăzute iniţial nu mai apar deloc.

Antena 3 a reuşit să obţină în exclusivitate documentul care arată că cei din executiv nu se ţin de propriile promisiuni făcute în campania electorală când au spus că vor dubla alocaţiile şi şi-au dat singuri un calendar. Această dublare nu mai există nici măcar în tranşele promise, iar două dintre majorările prevăzute iniţial nu mai apar deloc.

Proiectul ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare prin Ordonanţă de Urgenţă, fără a mai lăsa Parlamentul să îşi spună punctul de vedere.

În timp ce în România se dau pensii de 78.000 de lei - cât este cea mai mare pensie specială din ţara noastră - guvernul spune adio dublării alocaţiilor pentru copii.

În primul rând, acea majorare de 20% care ar fi trebuit să vină în două săptămâni va fi amânată pentru 1 ianuarie 2022. Celelalte două tranşe de mărire cu 20% estimate iniţial pentru 1 ianuarie 2022 şi 1 iulie 2022 nu vor mai exista deloc!

Asta însesamnă de fapt reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi, respectiv, cei cu handicap, şi încă o scăderea de 57 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Aşadar, guvernul reuşeşte să facă o economie în acest an de 816 milioane de lei, iar în 2022 economia ar fi de vreo 2 miliarde de lei.

Având în vedere necesitatea încadrării în limita de deficit bugetar, instituită prin reglementări europene (Sistemului European de Conturi - deficit ESA), luând în considerare impactul bugetar al măsurilor propuse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, dar ținând cont şi de cheltuielile provocate de pandemie, guvernul spune că alocaţia de stat pentru copii, nu mai poate fi susținută în totalitate.

Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă se doreşte ca începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii să fie stabilită în cuantum de:

  • 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
  • 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
×
Subiecte în articol: Gabriela Firea transport cheltuieli guvern
Parteneri
x close