Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea: "USR-PLUS a trântit bugetul Capitalei pentru că nu a primit controlul spitalelor din Bucureşti"

Gabriela Firea: "USR-PLUS a trântit bugetul Capitalei pentru că nu a primit controlul spitalelor din Bucureşti"

Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că adevărata miză a noului scandal politic între PNL şi USR-PLUS o reprezintă controlul spitalelor din București aflate în subordinea Primăriei Generale.

Gabriela Firea: "USR-PLUS a trântit bugetul Capitalei pentru că nu a primit controlul spitalelor din Bucureşti"
Sursa foto: Facebook / Gabriela Firea
de Adrian Iclozan    |    28 Apr 2021   •   15:55

Consilierii USR-PLUS nu au votat, miercuri, bugetul prezentat de primarul Nicuşor Dan, invocând faptul că veniturile propuse nu ar fi realiste.

Potrivit Gabrielei Firea, ce vor însă, cu adevărat, cei de la USR-PLUS este controlul discreționar asupra spitalelor, prin intermediul viceprimarului USR-PLUS, apropiat al fostului ministru PLUS, Vlad Voiculescu.

Gabriela Firea: Consecințele neadoptării bugetului sunt grave şi se vor simți în continuare

"Consecințele sunt grave şi vor fi şi vor fi resimțite şi după posibila votare a bugetului la o proximă ședință, în care ne putem aștepta ca partenerii de Coaliție de la USR-PLUS să voteze acest buget, în urma negocierilor şi a obținerii semnăturii unice pentru spitale - că, de fapt, asta îşi doresc (...)

Bugetul a picat pentru că, cu o singură excepție, reprezentanții USR s-au abținut, însă ei au avut un interes meschin. Pe ei nu i-a interesat ce investiții se fac, ei vor să dispună, prin semnătură, de toate spitalele.

Asta înseamnă ca viceprimarul USR-PLUS să poată să dea afară, fără nicio analiză, orice manager de spital, pentru a-l putea înlocui pe criterii politice. Mai înseamnă să poată să dispună anumite achiziții.

Lucrurile acestea au fost începute dar ei (USR-PLUS) vor să aibă această putere şi în mod oficial.

Gabriela Firea: Viceprimarul USR-PLUS i-a chemat pe managerii de spitale în birou, să-i ameninţe

Lunile trecute, viceprimarul USR-PLUS (Vlad Tomescu, n.r.) nu a făcut altceva decât să îi cheme la el în birou pe reprezentanții spitalelor, manageri, directori medicali, şi să-i amenințe, să-i determine să plece, că sunt acolo de 20 de ani, că sunt perimați şi trebuie să vină alții.

Deocamdată, spitalele din București aflate în subordinea Primăriei Generale, arată impecabil în comparație cu cele care aparțin de Ministerul Sănătății.

Şi s-a văzut asta din felul în care a fost luat cu japca spitalul Foișor, tocmai pentru că s-au făcut foarte multe investiții acolo. În 4 ani,  50 de milioane de euro. Secția ATI a fost luată de fostul ministru tocmai pentru că era impecabilă, ca în Occident", a argumentat Firea într-o intervenție la Antena 3.

Fostul primar general a precizat că reprezentanții PSD în Consiliul General nu au votat bugetul pentru că domeniile prioritare sunt subfinanţate.

Gabriela Firea: Viaţa în Bucureşti va fi foarte grea dacă bugetul propus de Nicuşor Dan rămâne nemodificat

"Domeniile strategice din orice oraș, şi, mai ales, din Capitala României, şi anume: sănătatea, transportul public în comun, termoficarea, infrastructura au primit bugete nesatisfăcătoare, la jumătatea bugetelor pe care le alocam noi în anii trecuți.

Ne-am fi putut aştepta ca, în opinia noului primar, anul acesta să aibă doar şase luni, ceea ce este inadmisibil. Viața oamenilor din București va fi una foarte grea dacă bugetul rămâne în forma prezentată.

Nu mai vorbim de promisiunile din campania electorală. Dumnealui (Nicuşor Dan, n.r.) a promis investiții în rețeaua de termoficare. Vă rog să luați bugetul. Este prevăzută o sumă infimă.

De asemenea, a spus că va susţine transportul în comun, ca măsură împotriva poluării, astfel încât cei mai mulți bucureșteni să apeleze la autobuze, tramvaie şi troleibuze.

Gabriela Firea: Nicuşor Dan se plânge, încă din primul an, că nu are resurse financiare după ce s-a lăudat că are o relaţie privilegiată cu Guvernul

În afara faptului că a răzuit numele Primăriei Capitalei şi anul în care au fost achiziționate cele 400 de autobuze Euro 6 şi cele 120 de autobuze hibrid, nu a făcut altceva şi nu a prevăzut în buget nici măcar restul de plată rămas pentru autobuzele achiziționate. În Sănătate, bugetul pentru cele 19 spitale este foarte mic (...)

De asemenea, la consolidări, bugetul este foarte mic. El spune că nu sunt bani.

Însă în campania electorală el cu asta a convins: că este într-o relație foarte bună, privilegiată, cu Guvernul, ministrul de Finanțe, premierul, că sunt la guvernare şi că va obţine fondurile necesare.

Dacă eu şi echipa mea ne-am descurcat cu guverne ostile, el cum poate să le spună bucureștenilor, încă din primul an de mandat, cu guvern PNL - USR, că nu are resurse financiare?", a comentat Gabriela Firea.

Consiliul General a respins bugetul Capitalei iniţiat de Nicuşor Dan

Bugetul Capitalei a fost respins, miercuri, cu 17 voturi "pentru", 22 "împotrivă" și 14 abțineri.

Consilierii USR-PLUS din Consiliul General i-au cerut lui Nicușor Dan să retragă proiectul de buget al Capitalei: "Avem motive să credem că estimările de venituri nu sunt realistice", au susţinut cei de la USR-PLUS

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a împotrivit și a respins criticile aduse de consilierii USR-PLUS.

"Sunt uluit. Noi am avut un buget. Primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate. Grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele încă de acum șase săptămâni și acum venim și spunem că e un alt buget.

Nicuşor Dan: Realmente nu se poate aşa!

Realmente nu se poate așa. Deci în opinia mea toate discuțiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc și au fost extrem de civilizate și de constructive și s-au adus îmbunătățiri.

Dacă se dorește să mai discutăm pe buget o putem face, dar haideți să ne grăbim să dom bucureștenilor bugetul pe care-l așteaptă să putem începe investițiile”, a spus Nicușor Dan, potrivit Mediafax.

Anterior, consilierii PNL din CGMB au anunțat că susțin propunerea de buget inițiată de Primarul General, Nicușor Dan.

"Avem așteptările noastre față de ceea ce trebuie făcut dar nu rezolvăm lucrurile decât lucrând împreună", au afirmat cei de la PNL.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea USR-PLUS bugetul capitalei
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close