Antena 3 CNN Politică Garda tânără de parlamentari PSD îşi cere tainul: 30-40% "feţe noi" în funcţiile de conducere

Garda tânără de parlamentari PSD îşi cere tainul: 30-40% "feţe noi" în funcţiile de conducere

Garda tânără de parlamentari PSD îşi cere tainul: 30-40% "feţe noi" în funcţiile de conducere
Sursa foto: Nicu Bãnicioiu
29 Ian 2010   •   18:17

Tinerii parlamentari PSD îşi cer tainul de funcţii la viitorul Congres. 20 de deputaţi şi senatori ai acestei formaţiuni s-au pronunţat vineri pentru înnoirea conducerii centrale a partidului pe criterii de performanţă în alegeri şi competenţe profesionale. În opinia reprezentanţilor acestui grup, în noua conducere a partidului ar trebui să se regăsească în proporţie de 30-40% parlamentari care nu au mai făcut parte din structura de vârf a PSD şi care şi-au dovedit performanţa în ultimele alegeri la nivelul colegiilor. Darda nouă de politicieni social-democraţi îşi întemeiază cererile pe procentul de 60% voturi obţinut în propriile colegii uninominale la ultimele alegeri, inclusiv cele prezidenţiale.

Aproximativ 20 de tineri parlamentari ai PSD, conduşi de deputatul Nicolae Bănicioiu s-au reunit vineri, la Palatul Parlamentului, pentru a analiza situaţia partidului după alegeri. Unul din membrii prezenţi, senatorul Lia Olguţa-Vasilescu a ţinut să sublinieze că nu este vorba de crearea unei noi tabere în partid şi că grupul nu-şi pune problema susţinerii în acest moment pentru unul sau altul dintre candidaţi anunţaţi. Totuşi surse social-democrate vorbesc de crearea unui grupări a tinerei generaţii de parlamentari care şi-ar putea face cunoscută importanţa la începutul sesiunii legislative din februarie atunci când deputatul Ioan Munteanu are de gând să emită pretenţii la postul de lider al grupului PSD de la Cameră deţinut de Viorel Hrebenciuc.
"Noi vorbim în numele celor care au făcut performanţă electorală, în numele celor care s-au bătut până în ultimul moment ca Mircea Geoană să fie preşedintele României, care au crezut în proiectul de stânga al politicii româneşti şi care nu au abandonat niciodată PSD. Sunt colegi de-ai noştri care până acum o lună jumătate erau cei mai acizi critici ai lui Traian Băsescu şi ai politicii nomenclaturiste tip PDL şi care acum aţi văzut că au şi uitat şi au şi trecut dincolo", a explicat Bănicioiu care a cerut colegilor de partid să nu mai alimenteze prin certuri "duşmanul din interior" al PSD.
În schimb, Bănicioiu crede că este loc pentru o reînnoirea actualei garnituri de lideri de partid prin cooptarea de feţe noi în posturi de conducere. "Considerăm că această competiţie trebuie să lase de o parte jocurile de culise şi nu ar trebui ca orice înţelegere sau orice joc de culise să afecteze în vreun fel rezultatul congresului. În echipa viitoare de conducere a PSD ar trebui să-şi facă loc şi foarte multe feţe noi. Ar trebui să primeze competenţele şi numărul de voturi", a susţinut deputatul PSD.
Senatorul PSD, Dan Şova a fost mai explicit în pretenţii: în noua conducere a partidului ar trebui să se regăsească în proporţie de 30-40% parlamentari care nu au mai făcut parte din structura de conducere a PSD şi care şi-au dovedit performanţa în ultimile alegeri la nivelul colegiilor. El a amia cerut ca participarea la guvernare va trebui decisă de întregul partidul, şi nu numai de un grup restrâns de lideri, iar calitatea de candidat prezidenţial să nu mai fie legată exclusiv de cea de lider al PSD.
Deputatul Claudiu Manda a subliniat că grupul tinerilor parlamentari ai PSD va pune la punct un proiect politic care să intre în dezbaterea congresului.
O parte din parlamentarii prezenţi, precum senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu şi deputatul Mugurel Surupăceanu s-au pronunţat ferm împotriva unei propuneri susţinute de Mircea Geoană: cea privind modificarea statutului pentru a permite candidaturi la Congres pe baza unor liste închise.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close