Antena 3 CNN Politică Geoană: Rușii nu sunt preocupați în mod autentic de ce se întâmplă la Deveselu. Cum explică fostul ministru de Externe

Geoană: Rușii nu sunt preocupați în mod autentic de ce se întâmplă la Deveselu. Cum explică fostul ministru de Externe

Geoană: Rușii nu sunt preocupați în mod autentic de ce se întâmplă la Deveselu. Cum explică fostul ministru de Externe
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    12 Mai 2016   •   15:13

Mircea Geoană, fost ministru de Externe al României și fost ambasador în America, a spus joi, după ce scutul de la Deveselu a devenit operațional, că rușii nu sunt preocupați la modul autentic de ce se întâmplă la acest sistem de apărare antirachetă.

”Este un moment extrem de important, azi asistăm la translatarea unui element de parteneriat strategic româno-american, pentru că este o investiție strategică americană pe teritoriu românesc, dar din punct de vedere bani sau forță militară, nu este o investiție uriașă. (...) 

Rușii nu sunt preocupați la modul autentic de ce se întâmplă la Deveselu, pentru că 1: sunt 24 de rachete, nu sunt extrem de multe. 2: geografia lui Deveselu nu este atât de complicată cum pretind rușii că ar fi”, a comentat Mircea Geoană, fost ministru de Externe, joi, la Antena 3.

Potrivit fostului ambasador în America, preocuparea rușilor va interveni abia în a treia fază a sistemului antirachetă.

”Adevărata preocupare a rușilor este ca în faza a treia și ultima a sistemului, la polonezi vor fi instalate rachete care vor putea să intercepteze rachete balistice intercontinentale. Abia atunci va fi deranjat interesul strategic rusesc. Ei fac scandal acum pentru că îi deranjează acest angajament al Americii și, începând de astăzi, al NATO. Doi aliați, România-America”, a explicat fostul diplomat.

Totodată, Geoană a întărit afirmațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit cărora scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia.

Joi este o zi istorică pentru România, care devine un punct strategic pe harta securității mondiale. Scutul antirachetă de la Deveselu a fost inaugurat, iar baza din ţara noastră devine astfel extrem de importantă pentru securitatea României, a Statelor Unite ale Americii şi a celorlalte ţări NATO

Scutul de la Deveselu va proteja Alianţa Nord-Atlantică în faţa oricărui atac cu rachete. 

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost activat în decembrie 2015, devenind una dintre cele mai importante baze americane din Europa, după 5 ani de la începerea programului în România. 

Costurile totale ale proiectului depășesc 800 de milioane de dolari, bani plătiți de Statele Unite ale Americii, însă amenajarea bazei Deveselu a căzut în sarcina autorităților române, care au plătit peste 11 milioane de euro pentru acest proiect.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close