Antena 3 CNN Politică Geoană: "Amintirile relaţiei cu FMI încă mă înfioară"

Geoană: "Amintirile relaţiei cu FMI încă mă înfioară"

Geoană: "Amintirile relaţiei cu FMI încă mă înfioară"
Sursa foto: Mircea Geoana
16 Feb 2009   •   14:25

Amintirile experienţlor trecute cu FMI încă îl infioară pe preşedintele PSD Mircea Geoană care a recomandat luni coaliţiei şi Guvernului să se concentreze asupra politicii economice pe care România o va adopta pe perioada de criză. Geoană a criticat şi atitudinea schimbătoare a preşedintelui Băsescu care declara că România nu are nevoie de un acord cu FMI, iar la sfârşitul lunii ianuarie preciza că este posibil să fie nevoie de un împrumut de la această instituţie.
Referitor la posibilitatea unui împrumut de la FMI, Mircea Geoană a spus că acesta presupune "condiţii extrem de dure", cu impact social mare. "Eu nu vă ascund faptul că amintirile relaţiei cu FMI încă mă înfioară. Înainte să ne lansăm într-un asemenea lucru trebuie să avem o discuţie serioasă cu actorii sociali implicaţi, cu toată lumea ca să avem un răspuns corect. Orice relaţie cu fondul înseamna restrângeri importante", a precizat liderul PSD.
"Au apărut şi modificări substanţiale de poziţie faţă de un acord cu FMI", a mai spus Geoană, amintind că preşedintele Traian Băsescu spunea acum câteva săptămâni că niciodată nu va fi un acord cu FMI.
"Acum se pare că lucrurile evoluează într-o anumită direcţie. Eu cred că, înainte să alunecăm spre schimbări de politică economică atât de semnificativă, trebuie să avem o discuţie transparentă, directă, în coaliţie şi cu opinia publică, ca să vedem care sunt căile de urmat după aprobarea bugetului", a adăugat Geoană.
Potrivit liderului PSD, un împrumut luat de la UE e de preferat pentru că unul cu FMI ar fi unul contractat în condiţii extrem de dure. "Preferabil ar fi un împrumut fără Fondul Monetar. Ăsta e un lucru clar. O relaţie cu Fondul înseamnă constrângeri importante. Este astăzi Fondul mai puţin drastic în constrângerile pe care le impune?", a declarat Mircea Geoană.
Preşedintele PSD a explicat că din această cauză a propus, în cadrul coaliţiei, o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI imprumut
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close