Antena 3 CNN Politică Geoană, despre incidentul de la parada militară: O jignire pe care românii nu au meritat-o

Geoană, despre incidentul de la parada militară: O jignire pe care românii nu au meritat-o

Geoană, despre incidentul de la parada militară: O jignire pe care românii nu au meritat-o
Sursa foto: Foto: Intact Images
02 Dec 2010   •   12:16

Instituţiile abilitate trebuie să facă lumină în cazul incidentului de miercuri, de la parada militară, când onorul i-a fost dat premierului Emil Boc. În primul rând, Ministerul Apărării Naţionale trebuie să facă verificări, deoarece acolo s-a întrerupt lanţul de comandă, susţine preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Acesta nu exclude posibilitatea să ceară audierea în acest caz a ministrului Apărării, Gabriel Oprea.

Mircea Geoană susţine că incidentul de la parada militară a fost o "greşeală deliberată" şi şi o "jignire pe care românii nu au meritat-o".

"Instituţional vorbind, ieri a fost o greşeală deliberată în care s-a nesocotit o regulă minimă de funcţionare în statul român. Şi nu este vorba de dorinţa de a fi văzut la televizor sau de a prezenta sau a primi garda de onoare la Ziua Naţională. Este vorba de respectul faţă de instituţie şi faţă de regula care funcţionează în ţara noastră", a delcarat Mrcea Geoană.

"Cred că a fost o jignire pe care românii nu au meritat-o şi cred că ar trebui să conducă la o serie de concluzii şi consecinţe", a mai spus preşedintele Senatului.

Geoană, despre incidentul de la parada de Ziua Naţională


MApN a precizat, joi, la solicitarea Mediafax, că modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar la ceremoniile de sărbătorire a Zilei Naţionale nu sunt atributul său, ci se fac conform unui regulament din martie 2009.

"Acordarea onorului militar se face potrivit Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare în vigoare din martie 2009. Modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar cu prilejul ceremoniilor de sărbătorire a Zilei Naţionale a României nu sunt atributul Ministerului Apărării Naţionale", precizează MapN.

Ministerul Apărării mai precizează că nu a organizat parada de 1 Decembrie singur, ci alături de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul Protecţie şi Pază şi în colaborare cu alte autorităţi publice.

Premierul Emil Boc a primit onorul miercuri, în debutul paradei de Ziua Naţională, şeful statului fiind plecat în Kazahstan la summitul OSCE. La paradă a fost prezent şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care, potrivit Constituţiei, este al doilea om în stat.

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană incident parada militara
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close