Antena 3 CNN Politică Geoană, la Guvern, cu mandat forte: Pică asumarea pe codul Andronescu, criza politică se va suprapune celei economice

Geoană, la Guvern, cu mandat forte: Pică asumarea pe codul Andronescu, criza politică se va suprapune celei economice

Geoană, la Guvern, cu mandat forte: Pică asumarea pe codul Andronescu, criza politică se va suprapune celei economice
02 Sep 2009   •   11:36

Coaliţia de guvernare dă în clocot. Mandatat de către partid, preşedintele PSD, Mircea Geoană s-a deplasat miercuri la Palatul Victoria pentru o întrevedere cu premierul Emil Boc, menită a lămuri soarta legilor educaţiei şi chiar a coaliţiei, pe fondul zvonurilor legate de o posibilă remaniere a unor miniştri social-democraţi. Surse social-democrate susţin că Geoană a fost mandatat să pună pe masa lui Boc un ultimatum: or asumarea se va face pe codul Andonescu, aşa cum s-a stabilit la şedinţa de luni a coaliţiei, iar premierul renunţă la poziţiile forte exprimate în ultima vreme, or actualul Guvern nu va mai beneficia de susţinerea PSD în Parlament, iar actuala criză economică ar putea fi dublată de una politică. Şedinţa de guvern a fost amânată cu două ore pentru a se aştepta deznodământul convorbirii tete-a-tete dintre cei doi lideri ai partidelor aflate la putere. După o oră de discuţii, liderul PSD a părăsit Palatul Victoria fără a face vreo declaraţie.

Întrunire strategică în Kisellef

Potrivit unor surse social-democrate, liderul PSD a primit mandat de a transmite premierului că, în cazul în care varianta Ecaterinei Andronescu nu este acceptată, Executivul se va confrunta şi cu o gravă criză politică de vreme ce nu s-ar mai bucura de susţinerea parlamentară a PSD. Şantajul pesedist nu va merge însă până la ieşirea acestui partid de la guvernare, un scenariu care este nedorit de conducerea PSD, susţin aceleaşi surse.

Anterior acestei întrevederi, Mircea Geoană s-a întâlnit la sediul central al prtidului cu lideri şi miniştri PSD pentru a analiza şi elabora o tactică de acţiune pe marginea problemei asumării răspunderii guvernului pe o serie de pachete de legi, menită să-l readucă pe Emil Boc la o poziţie ceva mai rezonabilă pe tema legilor educaţiei în special.

Consultarea intempestivă a liderului PSD cu propii miniştrii vine pe fondul ultimelor ieşiri al premierului Emil Boc care a avertizat că nu mai este dispus să joace rolul unei marionete în fruntea Guvernului, dar şi în contextul apariţiei unor informaţii de presă legate de posibila remaniere a miniştrilor Dan Nica, Nicolae Nemirschi şi Ecaterina Andronescu şi înlocuirea lor cu reprezentanţi ai PDL.

"Geoană s-a întâlnit, la partid, cu miniştrii PSD, iar mesajul pe care îl va transmite premierului este acela că nu este necesar ca o criză politică să se suprapună celei economice, deoarece ar împiedica redresarea ţării", au arătat surse citate de Mediafax.

Ameninţări cu criza politică şi retragerea sprijinului parlamentar

Sursele citate au precizat că Mircea Geoană a plecat la Guvern pentru a se întâlni cu premierul Emil Boc şi a-i transmite poziţia PSD, conform căreia, în cazul în care nu se va ajunge la un consens pe legile educaţiei, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla este suprapunerea unei crize politice peste cea economică. Totodată, Geoană ar trebui să ceară premierului să renunţe la poziţiile de forţă pe care le-a adoptat în ultima perioadă şi să nu escaladeze printr-un astfel de comportament situaţia creată de Legile Educaţiei.

Divergenţele între cele două partide s-au acutizat în ultimele două zile, după ce PSD a pretins că în coaliţie s-a ajuns la un consens pentru susţinerea asumării guvernului pe Codul propus de Ecaterina Andronescu, iar premierul a anunţat că nu vrea să fie o "marionetă" în fruntea Guvernului şi că doreşte un set de legi conform angajamentelor asumate de Executiv, în fapt o combinare a proiectului Andronescu cu raportul Miclea.

Miniştrii cabinetului Boc trebuiau astăzi să definitiveze cele patru pachete de legi pe care urmează să îşi asume răspunderea - măsurile de restructurare şi revitalizare economică, salarizarea unică, legile educaţiei şi restructurarea agenţiilor - şi să întocmească scrisoarea de intenţie prin care ar trebui să informeze Parlamentul în legătură cu acest demers.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD Mircea Geoană Emil Boc
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close