Antena 3 CNN Politică Geoană reclamă "vendeta celor care conduc România": Ancheta ANI, încercare de influenţare a alegerilor din PSD

Geoană reclamă "vendeta celor care conduc România": Ancheta ANI, încercare de influenţare a alegerilor din PSD

Geoană reclamă "vendeta celor care conduc România": Ancheta ANI, încercare de influenţare a alegerilor din PSD
Sursa foto: Mircea Geoanã
29 Ian 2010   •   14:50

Vizat de ancheta ANI pentru fals în declaraţiile sale de avere, preşedintele PSD, Mircea Geoană se apără şi susţine că acţiunea acestei autorităţi nu ar constitui decât o încercare vădită de defăimare a sa în ochii opinei publice, "o vendetă politică a celor care conduc astăzi România şi o încercare de a interveni şi a influenţa rezultatul alegerilor din PSD".
"Asistăm încă o dată la o vendetă politică a celor care conduc astăzi România şi la o încercare de a interveni şi de a influenţa rezultatul alegerilor din PSD", susţine Mircea Geoană într-un comunicat de presă dat vineri publicităţii.
Liderul PSD afirmă că tranzacţia imobiliară la care se face referire în comunicatul ANI nu a produs consecinţe asupra cuantumului averii sale, şi acuză ANI că referirile cercetărilor Agenţiei şi aşa-zisele "indicii temeinice" identificate reprezintă "o sumă de neadevăruri şi erori comise fie intenţionat, fie din lipsă de profesionalism".
"Scopul acestei tranzacţii a fost dezvoltarea unui proiect imobiliar pe terenul respectiv. Am încercat să obţinem un credit bancar pentru dezvoltare, însă, acesta nefiind obţinut, am renunţat, evident şi la tranzacţie. La 22.09.2005 am încheiat vânzarea-cumpărarea către mine a terenului pentru suma de 48.300 de euro. Preţul avea o componenţă exclusiv de dezvoltare şi nu reprezenta o tranzacţie în care se urmărea primirea preţului pieţei. Din acest motiv a încetat din punct de vedere formal (la notariat), în aceleaşi condiţii în data de 17 ianuarie 2006. Practic însă, decizia noastră de încetare a fost din decembrie 2005. Aşadar nu se poate spune că aş fi realizat vreun venit pe care să nu-l fi declarat", declară liderul PSD.
El menţionează că preţul plătit era o componentă a afacerii ce urma să fie derulată şi, prin urmare, "nu poate avea relevanţă raportarea la preţurile medii de pe piaţa imobiliară".
"Oricum această afacere a încetat din 2005 când, la final de an, am realizat împreună cu partenerii mei că nu se poate derula un astfel de proiect în intervalul de timp gândit de noi. Astfel, am convenit la desfiinţarea vânzării. Fiind final de an, am semnat doar un act prin care am decis încetarea, restituindu-ni-se formal şi suma avansată, însa am amânat rezolvarea formală (notarială) a problemei pentru o dată la care notariatele funcţionau", susţine Geoană.
"Concluziile cercetărilor efectuate de ANI şi aşa-zisele Ťindicii temeiniceť identificate de Agenţie reprezintă o sumă de neadevăruri şi de erori comise fie intenţionat, fie din lipsă de profesionalism. Aspectele reţinute din comunicatul ANI cu privire la pretinsa încălcare a prevederilor art. 292 Cod Penal nu sunt altceva decât o încercare vădită de defăimare a persoanei mele în ochii opiniei publice faţă de un subiect fără conţinut real, deoarece cele indicate reprezintă doar chestiuni artificiale legate de aspecte formale privind încheierea unor acte juridice", mai crede Geoană.
El precizează că din comunicatul ANI au fost omise informaţiile pe care el le-a pus la dispoziţia ANI. Totodată, Geoană subliniază că nu a încălcat legea, nu are nimic de ascuns şi susţine că a completat corect declaraţiile de avere.
"Ţin să menţionez de la bun început faptul că, în mod oficial, nu am fost informaţi cu privire la finalizarea dosarului deschis de Agenţia Naţională pentru Integritate. Din câte am observat din comunicatul de presă, deoarece repet, în mod oficial nu am fost informat cu privire la aceste demersuri, se pare că Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr.144/2007, ar fi sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, (prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal)", mai continuă liderul PSD.
El precizează că va veni cu noi lămuriri după ce va consulta, prin intermediul avocaţilor, dosarul ANI.
?Ori de câte ori Agenţia Naţională de Integritate a solicitat documente şi informaţii, am răspuns prompt şi am dat şi explicaţiile necesare prin intermediul avocaţilor angajaţi, atitudine pe care o vom menţine şi în faţa celorlalte instituţii care ar putea fi implicate în aceste demersuri", susţine Geoană.
Mircea Geoană precizează că tranzacţia imobiliară la care se face referire nu a produs şi consecinţe asupra cuantumului averii sale, fiind desfiinţată printr-o rezoluţiune convenţională, iar părţile fiind repuse în situaţia anterioară.
În ceea ce priveşte chestiunea dividendelor încasate de la Topcont Invest SRL de către soţia sa, acestea au fost declarate în mod legal, la momentul încasării lor, afirmă Geoană.
El citează în acest sens conţinutul Ghidului de completare a declaraţiei de avere, emis de Agenţie, care prevede că veniturile din dividende se declară la momentul încasării. Dividendele pentru 2007 au fost încasate în 2008 aşa cum au fost declarate, arată liderul PSD.
"În ceea ce priveşte apartamentul contractat cu Cefin Real Estate, aşa cum am mai declarat în presă anterior, contractul a fost reziliat prin acordul părţilor, urmând ca avansul plătit să fie restituit. Motivul încetării este legat de nerespectarea obligaţiilor contractuale de către constructor, în speţă nepredarea la termen. Practic această construcţie nu exista la acestă dată. Aşadar nu trebuia nimic declarat deoarece din punct de vedere legal nu am achiziţionat acest apartament. Totul a fost doar o intenţie", dă alte detali Geoană, care adaugă că toate aceste aspecte au fost clarificate şi cu Agenţia Naţională de Integritate printr-o corespondenţă purtată în acest sens cu ANI.
"În concluzie, precizez că nu am încălcat legea, nu am nimic de ascuns şi vreau ca opinia publică să fie informată corect şi complet în legătură cu această situaţie. Consider că asistăm încă o dată la o vendetă politică a celor care conduc astăzi România şi, mai mult decât atât, la o încercare de a interveni şi de a influenţa rezultatul alegerilor din PSD", conchide Mircea Geoană.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe liderul PSD, Mircea Geoană, pentru fals în declaraţii în legătură cu achiziţionarea unui apartament şi a două locuri de parcare în valoare 733.000 de euro. ANI a sesizat deja Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetări în acest caz. Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu în urma publicării mai multor articole de presă care semnalau posibila nerespectare de către Mircea Geoană, în calitate de senator, a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere. Potrivit ANI, s-a constatat faptul că deşi avea obligaţia legală, senatorul Mircea Dan Geoană nu a menţionat sau a menţionat eronat în declaraţiile de avere completate şi depuse în 2006 şi 2008, veniturile, "bunurile proprii, comune şi cele deţinute în indiviziune" deţinute sau realizate împreună cu familia sa.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană ancheta ANI alegeri PSD
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close