Antena 3 CNN Politică Geoană sugerează că Strategia de Apărare nu va fi discutată în Parlament: "Conţine vendetele cetăţeanului Băsescu cu alţi cetăţeni"

Geoană sugerează că Strategia de Apărare nu va fi discutată în Parlament: "Conţine vendetele cetăţeanului Băsescu cu alţi cetăţeni"

Geoană sugerează că Strategia de Apărare nu va fi discutată în Parlament: "Conţine vendetele cetăţeanului Băsescu cu alţi cetăţeni"
24 Iun 2010   •   12:03

Parlamentul nu poate legifera o Strategie de Apărare a Ţării care conţine "vendetele cetăţeanului Traian Băsescu cu alţi cetăţeni ai României", dar care nu se referă în nici un fel la domenii cu adevărat importante pentru securitatea ţării, avertizează joi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, sugerând că se va opune dezbaterii în Parlamentul reunit al acestui document.

"Legislativul României nu poate legifera o strategie care conţine vendetele cetăţeanului Traian Băsescu cu alţi cetăţeni ai României, dar care nu spune o vorbă despre domenii cu adevărat importante pentru securitatea Romaniei. Securitatea naţională e prea importantă ca să fie tratată atât de îngust şi personalizat. Nu este de acceptat ca un capitol întreg, care făcea referire la buna guvernare, din precedenta strategie de apărare să nu se mai regăsească în documentul de astăzi. Să înţelegem că nu mai este nevoie să discutăm despre buna guvernare, dar a devenit necesar să tratăm ziariştii ca ameninţare la siguranţa naţională? Chiar să fi practicat toate guvernele din 2007 şi până acum buna guvernare cu religiozitate? Oare nu trebuie să ne aplecăm mai cu atenţie şi asupra energiei, ca element esenţial al securităţii naţionale?", menţionează Geoană, în textul intitulat "Vulnerabilităţi închipuite şi vulnerabilităţi reale pentru România" postat pe blogul său.

Geoană acuză faptul că Strategia Naţională de Apărare este un document "mult prea personalizat", servind interesele particulare ale unei anumite persoane şi nu ale ţării.

"Dacă, aşa cum arată textul Strategiei Naţionale de Apărare, politizarea excesivă a unor instituţii şi dezechilibrele bugetare generate de decizii politice greşite sunt vulnerabilităţi la fel de mari pentru securitatea naţională precum presa, aş avea o singură întrebare pentru domnul preşedinte: cum poate susţine un Guvern care creează tocmai aceste vulnerabilităţi României, prin portocalizarea administraţiei şi prin tăieri de pensii şi salarii? Unde e atunci grija domniei sale pentru securitatea naţională a ţării?", mai spune Geoană.

Fostul lider al PSD aminteşte că, în 2009, avertiza că "încă 5 ani de Traian Băsescu înseamnă încă 5 ani de vendetă politică pentru România".

"Băsescu nu uită şi nu iartă. Trăieşte din conflict şi din răzbunare. Este lecţia pe care, cu consecvenţă, preşedintele ne-o serveşte încă o dată. Dincolo, însă, de felul de a fi al preşedintelui pe care îl cunoaştem atât de bine, ceea ce mă îngrijorează la Traian Băsescu este folosirea instituţiilor statului şi a prerogativelor constituţionale pentru rezolvarea disputelor personale. Pot înţelege, la limită, că avem un preşedinte cu o viziune asupra rolului presei proprie cretacicului democraţiei; nu-i contest opţiunile valorice, deşi nu i le împărtăşesc. Ceea ce nu pot însă înţelege este ce caută, într-un document fundamental, în Strategia Naţională de Apărare, menţionarea presiunilor trusturilor de presă în sfera vulnerabilităţilor de securitate", mai afirmă Geoană pe blog.

"P.S. Îmi permit să constat, totuşi, că există un lucru şi mai periculos decât a fi adversar al preşedintelui: acela de a-i fi susţinător", conchide Geoană.

Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT şi remisă Parlamentului.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: presa guvernare energie
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close