Antena 3 CNN Politică Geoană: Trebuie să rămânem loiali ţării afectate de trei crize

Geoană: Trebuie să rămânem loiali ţării afectate de trei crize

Geoană: Trebuie să rămânem loiali ţării afectate de trei crize
Sursa foto: Mircea Geoana
18 Mar 2009   •   11:18

PSD rămâne loial ţării şi guvernării din care face parte şi nu va cădea în retorica de tip electoral promovată de anumit anumit lider politic, a afirmat miercuri liderul social-democrat, Mircea Geoană, în deschiderea lucrărilor Comitetului Executiv al acestui partid. Liderul PSD a susţinut că România trece în acest moment printr-un val de crize: una economic-financiară, una structurală şi alta bugetară. Social-democraţii dezbat astăzi punctul de vedere al partidului faţă de eventualitatea contractării unui împrumut cu FMI şi relaţia cu partenerii PDL, ale căror contacte unilaterale cu delegaţia FMI a înfuriat liderii PSD.

"Dragi colegi vă rog să lăsaţi telefoanele deoparte, să închideţi uşile şi să ne concentram pe situaţia gravă prin care trece ţara", a atras atenţia Geoană, enervat de faptul că a fost nevoit să-şi înceapă discursul de trei ori înainte de a fi efectiv ascultat de marea de pesedişti prezenţi la lucrări.

Preşedintele social-democrat a pledat pentru menţinerea stabilităţii politice în România ca o condiţie esenţială pentru rezolvarea crizei multiple pe care o resimte România.

Geoană a criticat atât atitudinea Cotroceniului faţă de criză, cât şi politica fostului guvern Tăriceanu, considerat principalul responsabil pentru actuala situaţie economică, prin refuzul de a mai colabora cu organismele financiare internaţionale.

?Ţara nu are nevoie de o campanie prezidenţială care începe să înmugurească, ci de un pachet de soluţii care să garanteze locurile de muncă şi să scoată România din starea de recesiune? a spus Geoană, atrăgând atenţia asupra faptului că ?PSD rămâne până la urmă loial actului guvernării?.

"Suntem loiali guvernării din care facem parte, suntem loiali interesului general al ţării atâta vreme cât interesele electoratului nostru şi respectul în această coaliţie vor funcţiona în condiţii de parteneriat egal", a avertizat liderul social-democrat, susţinând că dacă aceste condiţii nu sunt respectate este datoria şi obligaţia PSD de a "reacţiona pe măsură".

El şi-a îndemnat colegii de partid să sprijine stabilitatea politică în România şi ?să nu cadă în capcana unei retorici de tip electoral promovată de un anumit lider politic?.

?În acest moment ţara are nevoie de linişte şi predictibilitate politică? a mai spus liderul PSD, avertizând asistenţa asupra faptului că ţara noastră trece în acest moment prin trei crize: criza financiară, criza structurală a economiei româneşti, ?strict legată de neîmplinirile paşilor insuficienţi de curajoşi pe care România i-a făcut în ultimii 20 de ani?, şi criza bugetară, manifestată prin scăderea dramatică a cheltuielilor bugetare.

"În acest moment avem de-a face cu criza financiară economică internatională, criza structurală a economiei romaneşti şi criza bugetară. Prima crează o presiune importantă asupra economiei şi finanţării. A doua criză care este una mai veche, nu are legatură cu prima şi este legată de neîmplinirile paşilor mărunţi pe calea reformelor. A treia criză este cea bugetară, avem o scăderee dramatică a resurselor bugetare? a spus Geoană.

Geoană nu a scăpat prilejul să atace guvernarea Tăriceanu precizând că ţara a fost gestionata foarte prost în ultimii ani, iar influenţa României în Europa este minimă. ?Cred că guvernul precedent, guvernul Tăriceanu I a făcut o eroare strategică atunci când a spus că nu mai are nevoie de colaborarea cu organismele financiare internaţionale? a apreciat liderul PSD.

La reuniunea lărgită a CEX participă, în afară de membrii de drept -liderii din BPN şi şefii de filială- , şi preşedinţii de CJ, municipii, oraşe şi parlamentarii PSD. La Comitetul Executiv al PSD a fost invitat şi reprezentantul României la FMI, fostul vicepreşedinte social-democrat, Mihai Tănăsescu pentru a da explicaţii tehnice şi a prezenta avantajele şi dezavantajele unui acord cu FMI.

Geoană a mai anunţat că PSD va veni la sfârşitul şedinţei cu un document de poziţionare politică faţă de un acord cu Fondul prin care se va stabili "citerii de natură strategico-politică care să dirijeze acest eventual împrumut către dezvoltare, către creare de locuri de muncă şi relansare economică".

Totodată, social-democraţii vor aborda şi problema alegerilor europralamentare, subiect pentru care va fi dedicat un nou Comitet Executiv naţional în maximum 10 zile, a mai precizat Geoană.



Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close