Antena 3 CNN Politică Guvernul vânează milionarii cu averi în conturi străine. Cum va recupera statul banii

Guvernul vânează milionarii cu averi în conturi străine. Cum va recupera statul banii

Guvernul vânează milionarii cu averi în conturi străine. Cum va recupera statul banii
Sursa foto: Foto: pixabay.com
28 Feb 2016   •   15:23
Guvernul îi vânează pe milionarii români care şi-au ascuns averile în străinătate. Executivul a aprobat recent un proiect de lege prin care România participă la schimbul de informaţii făcut la nivel global.

Autorităţile române vor putea astfel să identifice persoanelor fizice sau firmelor care eludează fiscul, prin transferul banilor în conturi din străinătate.

Reporterul Antena 3 Vasile Marcu explică:

 



În timp ce în ţară, majoritatea românilor abia supravieţuiesc, ''băieţii deştepţi'' care s-au îmbogăţit rapid din contractele cu statul şi-au mutat averile, la adăpost, în paradisuri fiscale. Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, şi-ar fi mutat toţii bani din Dubai. Printre sumele exorbitante puse la adăpost de Cocoş s-ar afla şi 10 milioane de euro din dosarul ALRO, 10 milioane de euro din cazul cu retrocedările, 9 milioane de euro din Dosarul Microsoft. De altfel, cu şpaga din Microsoft, afaceristul şi-a deschis în urmă cu cîţiva ani un restaurant într-o zonă selectă a Dubaiului.

Printre cei mai controversaţi oameni politici din România, Adriean Videanu, şi el un produs al sistemului care a condus ţara în ultimii 23 de ani, a făcut o avere colosală. A fost pe rînd primar, ministru al Economiei şi vicepremier. Şi s-a îmbăgăţit într-o zi cît alţii în 10 vieţi. 60 de milioane de euro i-au găsit procurorii - pe hîrtie - în momentul în care i-au pus sechestru pe avere, în timpul cercetării lui în dosarul Romgaz. Neoficial însă, averea lui ar valora cam 200 de milioane de euro. Bani, transferaţi la adăpost, în conturile din Monaco, unde  există de altfel,   de cîţiva ani buni, cea mai exclusivistă grupare afaceristo - politică din România.

Aproape că a devenit o tradiţie ca Videanu şi amicul său, Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu, să-şi măsoare forţele la table pe plajele din Monacol. Mulţi ani, cei doi şi-au rezervat cîte un weekend întreg să bată zarurile  direct la malul mării. Gruparea Monaco şi-a trăit epoca de glorie sub mandatul fostului preşedinte Traian Băsescu, cînd au jefuit fără scrupule bugetul de stat.

Unul dintre românii cu averi impresionante, mutate în străinătate, este fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov. Mai multe surse spun că Vâlcov ar deţine proprietăţi în Franţa, Belgia, Monte Carlo, Italia şi Elveţia. Toţi aici şi-ar ţine şi cele 10 milioane de euro cash, zidiţi în pereţii locuinţei.

Unul dintre clienţii băncilor elveţiene este şi fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, reţinut în 2014 în dosarul retrocedărilor ilegale. Politicianul ar fi avut două conturi care puteau fi accesate de el şi de fiul său. Conturile, care nu au fost menţionate de Hrebenciuc în declaraţiile sale de avere, au fost create în 1996 şi au fost închise în 2006, an în care în ele se aflau aproximativ 90.000 de dolari.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close