Antena 3 CNN Politică Guvernanţii au "miluit" Cultele cu un miliard dolari în ultimii 20 de ani. Sumele s-au triplat, în anii electorali

Guvernanţii au "miluit" Cultele cu un miliard dolari în ultimii 20 de ani. Sumele s-au triplat, în anii electorali

Guvernanţii au "miluit" Cultele cu un miliard dolari în ultimii 20 de ani. Sumele s-au triplat, în anii electorali
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    10 Aug 2011   •   09:05

În ultimii 20 de ani, statul român a acordat Cultelor, de la buget, aproape un miliard de dolari. Cei mai mulţi bani au fost daţi între 2007 şi 2010, perioadă marcată de criza economică. Întâmplător sau nu, guvernanţii au miluit cultele religioase cu dublarea sau triplarea sumelor chiar în anii electorali.

Guvernul român a alocat Cultelor patru milioane de dolari în 1990. Guvernul care i-a urmat a dat sensibil mai mult - 4,7 milioane de dolari. Suma aproape s-a triplat însă în 1996. Atunci, în an electoral, guvernul Văcăroiu a decis să aloce pentru biserici suma de 12 milioane de dolari.

Numai că doar peste patru ani, guvernul Isărescu a dublat suma şi a alocat 25 de milioane de dolari bisericilor. Reţeta a fost urmată şi de Adrian Năstase, care a crescut suma alocată cultelor până la 32 de milioane de dolari în 2004.

Cel care însă ar putea fi desemnat un sfânt din acest punct de vedere a fost Călin Popescu-Tăriceanu. Guvernul condus de el a alocat în anul electoral 2008 nu mai puţin de 121 de milioane de dolari. Timid, dar tot cu tendinţă de creştere au acţionat şi guvernele conduse de Emil Boc - în 2010, suma a ajuns la 126 de milioane de dolari.

Anul acesta însă, Guvernul a anunţat că suma va fi cu jumătate mai mică. Asta doar prin declaraţii, pentru că deja Guvernului a dat cinci milioane de dolari doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi mulţi alţi bani pentru alte proiecte.

Asta nu e totul. Anul 2012 e un an electoral şi aşa cum ne-au obişnuit politicienii, credinţa lor se aprinde şi mai tare chiar în astfel de ani.

×
Subiecte în articol: buget guvern bani
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close