Antena 3 CNN Politică Guvernare pe furiş: Acordul de împrumut cu FMI iscă noi tensiuni în coliţia PSD-PDL

Guvernare pe furiş: Acordul de împrumut cu FMI iscă noi tensiuni în coliţia PSD-PDL

Guvernare pe furiş: Acordul de împrumut cu FMI iscă noi tensiuni în coliţia PSD-PDL
Sursa foto: Emil Boc Mircea Geoana
09 Mar 2009   •   10:35

Negocierea unui împrumut extern cu FMI, cât şi vechile blocaje existente la nivelul unor numiri de secretari de stat constituie diferendele pe care partenerii PSD şi PDL se vor contra astăzi în cadrul întâlnirii în Biroului Coaliţiei care se desfăşoară la această oră. Liderii social-democraţii acuză faptul că premierul Emil Boc ar fi discutat, fără consultarea lor, împreună cu BNR şi FMI, posibilitatea contractării unui împrumut extern. Totodată, trenarea numirilor secretarul de stat al PSD la Justiţie continuă să irite tabăra social-democrată, în timp ce democrat-liberalii minimalizează ultimele atacuri verbale venite din partea partenerilor de guvernare, conştienţi de dorinţa PSD de a rămâne la putere.

Şedinţa se anunţă foarte tensionată după ce, în acest sfârşit de săptămână, liderii din PSD au trimis săgeţi catre partenerii de guvernare. Rând pe rând, Adrian Năstase, Marian Vanghelie şi Mircea Geoană şi-au exprimat motivele de supărare în funcţie de propriile interese.

?Guvernarea pe furiş? a PDL şi transformarea PSD în ?ţap ispăşitor al lui Băsescu?

Preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase, a făcut referire, la Şcoala de primăvară a tineretului social-democrat, la posibilitatea aruncării PSD ?din trenul guvernarii?, ca ?ţap ispăşitor al lui Băsescu?, dacă nu se "trezeşte rapid" şi nu cere un parteneriat egal cu PDL.

?PSD riscă să fie subordonat de PD-L (...) Dacă nu ne trezim rapid, PSD va fi aruncat din trenul guvernării (...) Participarea la guvernare trebuie făcută în mod inteligent pentru a nu fi transformaţi în ţapul ispăşitor al lui Băsescu (...) PD-L nu este un partener de încredere şi nu a fost niciodată!", a declarat atunci Năstase.

La rândul său, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie şi-a îndreptat tirul spre Cotroceni, perceput ca fiind capul răutăţilor. "Nu sunt fan Năstase sau Mitrea dar nu o să fiu de acord ca noi să fim cei care punem pe tava lui Băse numai să se simtă el bine, să se excite la Cotroceni (...) că a reuşit să prindă el PSD (...) Dacă vrem să bem un pahar de vin cu el e bun ...poate cel mai bun pentru România (...) Eu vreau să mă cert cu ei (...) Traian a venit şi a luat-o pe lângă şi acum e preşedinte şi ne arată bau bau", a declarat Marian Vanghelie.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a vorbit despre lipsurile guvernării. "Actuala guvernare a pierdut trei luni cu aşezatul pe poziţii (...) încă nu avem un pachet anti-criză coerent", a precizat Mircea Geoană. Însă , într-un interviu acordat cotidianului Gândul, preşedintele social-democrat a pomenit de ?guvernarea pe furiş? practicată de PDL, el referindu-se la negocierile pe care Emil Boc le-ar purta, fără consultarea sa, cu reprezentanţii BNR şi FMI pentru contractarea unui împrumut extern.

Stolojan: ?Şi PSD şi PDL ştiu foarte bine că e nevoie de o finanţare externă?

În cealaltă tabără, democrat liberalii minimalizează conflictul, fiind convinşi că social-democraţii nu se vor da duşi de la guvernare din cauza unor astfel de neînţelegeri. Replica a venit din partea premierului Emil Boc.

"Niciodată nu s-a pus în cadrul parteneriatului pentru România, ca cineva să fie mai avantajat sau nu", a subliniat Boc.

?Nu trebuie să ne luăm după unele declaraţii de la o şcoală a anotimpurilor? a recţionat şi ministrul Transpoturilor, democrat-liberalul Radu Berceanu. "Domnul Geoană probabil îşi pregăteşte poziţia de potenţial candidat la prezidenţiale", a comentat şi Blaga declaraţiile făcute de liderul PSD, el apreciind, totodată, că PSD va sta patru ani la guvernare, alături de PDL.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Adriean Videanu, a apreciat declaraţiile liderului PSD, Mircea Geoană, drept "declaraţii de week-end"

?Şi PSD şi PDL ştiu foarte bine că e nevoie de o finanţare externă. Alegerea aceasta este cunoscută demult? a comentat primvice-preşedintele PDL, Teodor Stolojan.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: imprumut negocieri FMI atacuri nemultumiri
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close