Antena 3 CNN Politică GUVERNUL BOC 2 A CĂZUT. În premieră, un Guvern e demis printr-o moţiune de cenzură

GUVERNUL BOC 2 A CĂZUT. În premieră, un Guvern e demis printr-o moţiune de cenzură

GUVERNUL BOC 2 A CĂZUT. În premieră, un Guvern e demis printr-o moţiune de cenzură
13 Oct 2009   •   15:14

Guvernul Boc 2 a picat testul Parlamentului. Moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii PNL şi UDMR şi susţinută de PSD a fost adoptată, cu 258 voturi pentru şi 176 voturi împotrivă. 4 voturi au fost anulate, în timp ce 23 de parlamentari, 19 deputaţi şi patru senatori, au absentat de la vot: şapte parlamentari PSD, şase liberali, trei de la UDMR, doi ai PDL, patru de la minorităţi şi un independent.

Pierderea încrederii parlamentului face ca actualul Guvern să cadă şi să exercite numai anumite atribuţii administrative până la numirea unui nou premier de către preşedintele statului şi validarea acestuia de către legislativ. Adoptarea moţiunii de cenzură face ca guvernul interimar să nu poată emite ordonanţe şi nu poate iniţia legi.
Procedural, în cazul unei moţiuni de cenzură adoptate, "Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru" (Art. 77 din Regulamentul sedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului).
Potrivit articolului 89 din secţiunea privind Legiferarea Constituţiei României, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Totuşi, Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.




Antena3.ro

×
Subiecte în articol: motiune de cenzura Emil Boc
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close