Antena 3 CNN Politică Guvernul Boc, la a cincea moţiune de cenzură: Opoziţia ar putea avea toate voturile necesare

Guvernul Boc, la a cincea moţiune de cenzură: Opoziţia ar putea avea toate voturile necesare

Guvernul Boc, la a cincea moţiune de cenzură: Opoziţia ar putea avea toate voturile necesare
Sursa foto: Foto: Intact Images
26 Oct 2010   •   18:26
Credeţi că va trece moţiunea de cenzură şi va pica Guvernul?
6 de voturi

A mai rămas puţin timp până la dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură depusă de Opoziţie la adresa actualului Guvern Boc. Intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", aceasta a fost semnată de 209 parlamentari şi citită săptămâna trecută în Parlament. Pentru ca moţiunea să treacă şi Guvernul să pice este nevoie de votul a 236 de parlamentari, dintr-un total de 470. Liderii Opoziţiei sunt optimişti în ceea ce priveşte succesul moţiunii şi susţin că au destule voturi pentru ca ea să treacă. Moţiunea este ce-a de-a cincea de la instalarea lui Emil Boc la Palatul Victoria.

Dacă sunteţi martorii unui eveniment mai puţin obişnuit, legat de proteste sau de moţiunea de cenzură, puteţi să ne trimiteţi informaţii la adresa de mail site@antena3.ro. În cazul în care filmaţi un astfel de incident, încărcaţi materialul pe www.videonews.ro.

Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie va fi dezbătută şi votată în Parlament începând cu ora 11:00. Votul va fi secret cu bile. Textul moţiunii de cenzură a fost citit săptămâna trecută în Parlament, de către viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. Aceasta conţine mai multe motive pentru care Guvernul Boc ar trebui să pice.


Citeşte aici textul moţiunii de cenzură

Liderii Opoziţiei s-au mobilizat pentru a aduna voturile necesare pentru ca moţiunea să treacă. La rândul lor, liderii partidelor din arcul guvernamental au decis ca parlamentarii lor să rămână în sală, la momentul votului, dar să nu meargă la urne. Minorităţile nici măcar nu vor fi în Parlament.

Calcule în jurul moţiunii

Mai mulţi parlamentari ai puterii au anunţat zilele acestea că vor susţine demersul Opoziţiei şi vor vota în favoarea moţiunii. Printre aceştia, deputaţii UNPR Liviu Câmpanu şi Nicolae Stan, precum şi deputaţii independenţi Ioan Munteanu şi Călin Potor. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de 236 de voturi dintr-un total de 470. Liderii Opoziţiei susţin că au reuşit să adune voturile necesare.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa, marţi, că PSD mai are nevoie de doar patru voturi pentru ca Guvernul să pice. Numărul voturilor a scăzut, însă, treptat pe parcursul zilei, astfel că marţi seară Opoziţiei îi mai lipseau doar două voturi. La emisiunea Sinteza Zilei, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că, dacă toate calculele sunt corecte, în acest moment au toate voturile pentru a trece moţiunea de cenzură în Parlament.

Vicepreşedintele UNPR, Liviu Câmpanu, a fost unul dintre deputaţii care au anunţat că votează în favoarea moţiunii. Acesta susţine că nu mai poate gira aroganţa şi iresponsabilitatea Guvernului Boc.

Liviu Câmpanu: Nu pot să mai girez aroganţa Guvernului Boc


Un alt deputat UNPR, Nicolae Stan, a anunţat că va vota pentru căderea guvernului. Social-democratul Dan Nica susţine că PSD ştia despre intenţia lui Stan de a vota pentru moţiune, însă nu şi despre decizia lui Liviu Câmpanu.

În favoarea moţiunii au mai anunţat că vor vota şi deputaţii independenţi Ioan Munteanu, Călin Potor şi Tudor Ciuhodaru.

Voturi pentru căderea Guvernului


Marţi seară, numărul voturilor de care Opoziţia mai avea nevoie pentru ca moţiunea să treacă ajunsese la 2. În cadrul emisiunii Sinteza Zilei, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că există doi parlamentari susţinători ai puterii care vor vota în favoarea moţiunii.

"Pot spune acum că sunt şanse şi că rezultatul va fi unul foarte strâns. (...) Dacă mai era nevoie numai de două voturi, sunt. Eu, venind aici, am aflat de numele a două persoane care nu au fost rostite", a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu: Dacă mai e nevoie de două voturi, sunt


Semnatarii moţiunii de cenzură susţin că, în cazul trecerii acesteia, doresc să realizeze un guvern de criză, să organizeze alegeri anticipate în maximum şase luni şi să renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Scrie-le aici parlamentarilor puterii de ce ar trebui să voteze moţiunea

Opoziţia speră ca aleşii Puterii să voteze moţiunea datorită presiunii publice. Aproximativ 100.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în Capitală în timpul votării moţiunii de cenzură. 

Cât priveşte formarea unui nou Guvern, în cazul în care Cabinetul Boc 5 pică la moţiune, Opoziţia spune că totul se va discuta abia după votul din Parlament. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că partidul pe care îl conduce nu a pus condiţii liberalilor şi nu a nominalizat pe nimeni pentru postul de premier, în cazul în care se va ajunge la formarea unui alt Executiv.

A cincea moţiunea de cenzură


Cabinetul Boc este pentru a cincea oară faţă în faţă cu moţiunea de cenzură. O singură dată demersul Opoziţiei a avut succes. Anul trecut, pe 13 octombrie, Guvernul era demis în urma votului din Parlament. Şeful statului l-a desemnat apoi tot pe Emil Boc la şefia Executivului.

13 mai 2009

Prima moţiune de cenzură împotriva cabinetului Boc a fost depusă anul trecut, în mai. Demersul iniţiat de PNL şi UDMR şi intitulat Marea Păcăleală PDL-PSD, critica guvernul că nu şi-a îndeplinit promisiunile electorale. Moţiunea a fost însă respinsă de Parlament, pe 13 mai, cu 272 de voturi împotrivă şi 130 pentru.

24 septembrie 2009

Cinci luni mai târziu, se repeta povestea. PNL şi UDMR îşi uneau din nou forţele împotriva guvernului, însă nici de data aceasta moţiunea nu avea sorţi de izbândă. Pe 24 septembrie, Parlamentul respingea demersul Opoziţiei.

13 octombrie 2009

Totul s-a schimbat însă după ieşirea PSD de la guvernare. Pentru prima dată după revoluţie, opoziţia a reuşit să răstoarne guvernul. S-a întâmplat pe 13 octombrie, când motiunea "11 împotriva României" a trecut de Parlament, iar cabinetul Boc a fost demis.

Au urmat luni întregi de agitaţie pe scena politică, cu negocieri şi dispute între preşedintele Traian Băsescu şi partidele parlamentare. În decembrie însă, şeful statului îl desemna tot pe Emil Boc premier.

15 iunie 2010

Şirul moţiunilor de cenzură nu s-a oprit. Pe 15 iunie, a fost dezbătută moţiunea "Opriţi genocidul social", iniţiată de Alianţa PSD+PC.  Demersul critica măsurile de austeritate propuse de guvern. Reprezentanţii PDL Teo Trandafir si Georgică Severin, dar şi 4 parlamentari ai UNPR au votat în favoarea moţiunii.

Moţiunea nu a trecut însă, iniţiatorilor lispsindu-le opt voturi.


×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close