Antena 3 CNN Politică Guvernul ca un consiliu de administraţie

Guvernul ca un consiliu de administraţie

Guvernul ca un consiliu de administraţie
04 Apr 2007   •   19:18

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit miercuri la rampă cu o declaraţie de presă prin care a dorit să adreseze naţiunii ?un mesaj legat de situaţia politică actuală?. Şeful statului şi-a exprimat extrem de clar dezaprobarea faţă de noul cabinet Tăriceanu, învestit marţi de Parlament. Preşedintele crede că voinţa majorităţii nu este reflectată în structura guvernamentală. Băsescu susţine că noul executiv este unul cu o susţinere directă de 22%, care are o serioasă problemă de legitimitate politică. ?Am avut un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar, la cheremul unor partide care nu îşi asumă transparent puterea. Seamănă cu un consiliu de administraţie care reprezintă interesele de afaceri, nu interesul general. Cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem pus la punct după 1989?.

Şeful statului susţine că nu poate înţelege cum ?un partid din opoziţie susţine învestitura cabinetului, dar spune că rămâne mai departe în opoziţie?. În opinia preşedintelui, acesta este un joc politic periculos pentru democraţia din România şi ?alegătorii vor sancţiona dur pe cei care se fac vinovaţi de actualul joc de culise?.

Traian Băsescu a reluat tema votului uninominal, proiect lansal acum două luni. Preşedintele acuză Parlamentul că nu a trimis avizul la Cotroceni, ceea ce denotă ?un absolut dezinteres pentru a construi o clasă politică eficientă şi reprezentativă?.

"Nu capitulez! Cred într-o Românie a dreptăţii"
Preşedintele nu a uitat nici de domeniul Justiţiei. Băsescu crede că o justiţie independentă este pârghia care asigură democraţia. ?Demnitarii anchetaţi au văzut că nu pot rămâne deasupra legii. Cei corupţi au reacţionat prin valuri de calomnii?. Cât despre înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, şeful statului crede că ?este inadmisibilă amânarea şi amputarea legii A.N.I. Este dezonorant să ne luăm angajamente faţă de UE şi apoi să le încalcăm cu pretextul că ne-am atins obiectivul?.

Traian Băsescu a precizat că ?au fost făcuţi paşi importanţi, dar rezistenţa la schimbare este mare?. Preşedintele a precizat că guvernele precedente au creat o fractură socială şi acum avem o Românie a băieţilor deştepti şi una a oamenilor oneşti şi muncitori. Şeful statului îşi doreşte să existe doar o singură ţară în care ?toţi românii să trăiască bine?.

?Alături de dumneavoastră (românii-n.r.), cred într-o Românie a dreptăţii. Împreună o vom face posibilă. Împreună nimic nu este imposibil?, a spus Traian Băsescu. Şeful statului a subliniat faptul că datorită românilor care i-au dat mandatul de preşedinte are forţa să lupte ?cu cei care vor pentru România un regim oligarhic şi corupt, în care, indiferent de alegeri, guvernele sunt făcute şi desfăcute în mod netransparent şi în total dispreţ faţă de interesul public şi faţă de electorat?.

?Unii politicieni au nevoie ca românii să fie resemnaţi, chiar scârbiţi de politică. Ei fac tot ce le stă în putinţă pentru ca românii să nu se mai prezinte la vot. O parte dintre actualii politicieni pot să vă trădeze şi tocmai au făcut-o, dar nu au cum să vă învingă. Pentru că am fost ales de dumneavoastră, eu nu am motive să capitulez?, a spus Traian Băsescu.

Reacţii: PNL - Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că preşedintele Traian Bãsescu a făcut una dintre cele mai lamentabile declaraţii ale mandatului său şi a apreciat că acest nou atac al şefului statului la adresa Parlamentului şi Guvernului demonstrează că acesta nu respectă Constituţia. Antonescu nu înţelege de ce preşedintele îşi arogă dreptul de a vorbi în numele tuturor românilor, uitând că nu toţi l-au votat. Vicepreşedintele PNL îl acuză pe şeful statului că instigă la revoltă populară împotriva instituţiilor esenţiale ale democraţiei, practic ?conspiră la răsturnarea regimului de drept democratic din România?.

PD - Ca de obicei, democraţii sunt de acord cu tot ce a spus şeful statului. ?Ca preşedinte al României, are dreptul să-şi exprime părerea despre ce se întâmplă?, spune Emil Boc. Liderul PD crede că prin învestitura noului Guvern a fost trădat votul din 2004.

PLD - Preşedintele Traian Băsescu a semnalat ceea ce şi PLD a spus şi anume că nu se poate recunoaşte în Parlament noua majoritate PNL-PSD, a declarat preşedintele executiv al liberal-democraţilor, senatorul Gheorghe Flutur. ?Am mai spus faptul că trebuie să se facă public protocolul dintre PNL şi PSD, pentru că, altfel, există semne de întrebare asupra unui astfel de Guvern de tip şmecheresc. Eu am spus că ordinea de zi a noului Guvern va fi făcută la sediul central al PSD din strada Kiseleff?, a susţinut Flutur.

PSD - Dacă PSD ar fi votat pentru rămânerea democraţilor la putere, preşedintele Traian Băsescu nu ar fi acuzat acum aranjamente de culise, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu. ?Aici se rezumă totul. Preşedintele nu ar fi acuzat, cel mai probabil, acele aranjamente de culise dacă PSD ar fi votat pentru rămânerea PD la putere. Traian Băsescu susţine că se situează de partea cetăţenilor, încercând să se delimiteze de sfera politicului, ceea ce este greu de crezut în acest moment?, a afirmat Diaconescu. El a admis faptul că, după 1989, s-au conturat cercuri de interese, dar a adăugat că ?simpla lamentare în legătură cu existenţa acestora nu este suficientă, mai ales din partea şefului statului?.

PRM - Preşedintele Traian Băsescu demonstrează că nu se poate acomoda cu prevederile Constituţiei prin faptul că vrea s-o schimbe ?după chipul şi asemănarea sa?, a declarat vicepreşedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcaş. ?Asistăm la un eveniment deosebit: s-a născut un nou războinic al luminii. Traian Băsescu îşi închipuie că este singurul justiţiar, cavalerul fără prihană, părăsit de toţi pentru că se luptă pentru dreptate şi adevăr. Discursul său a exprimat o fantezie atât de populistă, încât nu merită să fie comentată?, a susţinut Lucian Bolcaş. Deputatul PRM a afirmat că şeful statului are ?o obsesie eroică pentru platitudinile pe care le tot spune?, cum sunt votul uninominal, băieţii deştepţi. În opinia lui Bolcaş, finalul discursului şefului statului a relevat încercarea de a întărâta populaţia împotriva Parlamentului, una dintre instituţiile fundamentale ale statului.

PC - Din punctul de vedere al Partidului Conservator, discursul preşedintelui Traian Băsescu a dat senzaţia că se află ?la capătul resurselor şi este bulversat de iminenţa suspendării?, crede purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă. Partidul Conservator consideră că discursul preşedintelui este poate cel mai lipsit de conţinut şi care beneficiază de cea mai slabă prezentare de până acum. Discursul preşedintelui ţine de campanie electorală şi de un bilanţ rezumat al lui Traian Băsescu înaintea suspendării, a afirmat Ciucă. În opinia conservatorilor, a arătat Bogdan Ciucă, discursul preşedintelui a fost ?de un populism excesiv, fiind constituit pe aceleaşi idei fixe ale Cotroceniului, dar într-o realitate mai confuză?.

UDMR - UDMR este de acord cu ideea referitoare la modificarea Constituţiei emisă, miercuri seara, de preşedintele Traian Băsescu într-un mesaj adresat românilor. ?Noi am spus de mai multe ori că actuala Constituţie trebuie amendată?, a declarat deputatul UDMR Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, Uniunea doreşte o Lege fundamentală care să regleze relaţiile instituţionale şi să introducă sistemul de republică parlamentară, în care şeful statului este ales de Legislativ. ?În acest fel nu vom mai avea situaţii de competiţie între preşedinte şi premier în care să arate care e mai tare din parcare?, a afirmat Kelemen Hunor, care a precizat că odată pentru totdeauna trebuie separată şi stabilită puterea preşedintelui de cea a primului-ministru.

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close