Antena 3 CNN Politică Guvernul Dăncilă vrea să extindă programul Rabla pentru electrocasnice și pentru instituțiile statului

Guvernul Dăncilă vrea să extindă programul Rabla pentru electrocasnice și pentru instituțiile statului

Guvernul Dăncilă vrea să extindă programul Rabla pentru electrocasnice și pentru instituțiile statului
06 Mai 2019   •   16:14

Guvernul Dăncilă vrea să extindă programul Rabla  pentru electrocansnice și pentru instituțiile publice, anunță ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

"Vrem să extindem acest proiect Rabla pentru electrocasnice şi pentru instituţiile statului, deci publice, şi pentru primării şi pentru alte instituţii, pentru că am constatat, din propria instituţie pe care o coordonez şi o conduc, că am reuşit să scot peste 11.000 kilograme de DEE-uri din subsolul Ministerului Mediului. Acolo, calculatoare de nu ştiu câte zeci de ani, televizoare, tot felul de carcase ş.a.m.d. Deci peste tot există astfel de deşeuri şi doresc ca în felul acesta să ajutăm autorităţile locale, instituţiile statului să îşi cumpere echipamente noi, care nu consumă energie multă, care ocupă spaţiu puţin, care sunt şi din punct de vedere estetic plăcute ochiului, deci din toate punctele de vedere să avem câştig, începând de la mediu până la plăcere", a declarat ministrul Gavrilescu. 

Vouchere de până la 400 de lei

În data de 21 noiembrie 2018, a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ghidul de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic – Rabla pentru electrocasnice.

În perioada următoare vor fi publicate pe site-ul AFM informații privind demararea programului, pentru validarea comercianților și înscrierea solicitanților.
Finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, din următoarele categorii:
a) mașini de spălat rufe;
b) frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare;
c) aparate de aer condiționat.
Valoarea voucherului este de:
a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
c) 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);
d) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
e) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.

Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament electric și electronic eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1.

Persoana fizică poate achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Suma finanțată de Administrația Fondului pentru Mediu se scade de către comerciantul validat din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program, iar diferența este suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close