Antena 3 CNN Politică Guvernul, învins de CCR. Radu Tudor: Cererea lui Ponta a fost PROST scrisă

Guvernul, învins de CCR. Radu Tudor: Cererea lui Ponta a fost PROST scrisă

Guvernul, învins de CCR. Radu Tudor: Cererea lui Ponta a fost PROST scrisă
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    21 Mai 2014   •   20:52

Plângerea depusă de Guvern la CCR - în care premierul Victor Ponta solicita Curţii să decidă dacă preşedintele Traian Băsescu făcea campanie atunci când a îmbrăcat tricoul PMP - a fost scrisă prost, a spus Radu Tudor, miercuri, la Antena 3.

 
"Din punctul meu de vedere, cererea lui Victor Ponta a fost făcută prost. Se invocă un conflict constituţional-instituţional între guvern şi preşedinţie", a spus analistul politic Radu Tudor, miercuri, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.

Iată cum argumentează Radu Tudor faptul că cererea lui Ponta este prost construită din punct de vedere juridic.

"Conflict juridic de natură constituţională înseamnă că preşedintele României îşi asumă în mod ilegal şi neconstituţional atribuţii ale Guvernului şi exercită în mod anticonstituţional atribuţii ale Guvernului. Unde este chestiunea asta în faptul că Băsescu poartă tricou? (...) Unde este încălcarea Constituţională împotriva Guvernului României?

Ponta a semnat-o (cererea către Curtea Constituţională - n.r.), şi-a asumat-o", a punctat Radu Tudor.
 
Acelaşi lucru susţine şi jurnalistul Antenei 3, Adrian Ursu, care explică faptul că în cererea semnată de Ponta "se invocă un conflict constituţional între guvern şi preşedinţie. Deci, era sortită eşecului din momentul în care a fost scrisă", a precizat Ursu.
 
Adi Ursu a apreciat că demersul lui Ponta a fost unul corect, "pentru că trebuia pus capăt acelei demenţe în care intrase Traian Băsescu", dar făcut grăbit.
 
"Cererea era construită pentru a fi respinsă, că nu era un conflict între guvern şi preşedinţie aici", a conchis Adrian Ursu.

Curtea Constituţională (CC) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului privind implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, formulată după ce şeful statului s-a fotografiat îmbrăcat cu un tricou PMP, alături de lideri ai acestui partid.



Preşedintele Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripţia "Vote for PMP" şi cu sigla acestei formaţiuni, a apărut într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mişcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.
 
Ulterior, şeful statului a declarat că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală care spune foarte clar că preşedintele nu poate fi membru de partid.
 
Băsescu mai spunea, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP şi alături de lideri ai acestui partid, că are dreptul să se îmbrace cum vrea şi că va vota Partidul Mişcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze.

Iată ce a solicitat Guvernul de la CCR
 
1. Să analizeze posibilitatea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi preşedintele României
2. Să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a preşedintelui României în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, respectiv la alegerile parţiale pentru Parlamentul României  - Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2014, ceea ce încalcă dispoziţiile art. 80 "Rolul Preşedinteului" din Constituţia României republicată.
3. Să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, poate face campanie electorală în favorarea unei formaţiuni politice.


 

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close