Antena 3 Politică Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea educaţiei, pe 28 octombrie. Geoană va sesiza CC

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea educaţiei, pe 28 octombrie. Geoană va sesiza CC

18 Oct 2010   •   17:39
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea educaţiei, pe 28 octombrie. Geoană va sesiza CC
Sursa foto: Foto: Intact Images

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe Legea educaţiei, în data de 28 octombrie, au informat Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Potrivit conducerii Parlamentului, citată de Mediafax, amendamentele la proiectul pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea vor fi depuse până luni, 25 octombrie.

Mircea Geoană a anunţat că va depune a sesizare către Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict între instituţiile statului în cazul Legii educaţiei. Preşedintele Senatului a explicat că actul normativ se află în procedura legislativă la Senat şi că nu poate fi restras.

„Această angajare de răspundere reprezintă o formă de încălcare a Constituţiei. În condiţiile în care în Senat se află în dezbatere, într-o formă avansată, proiectul de lege legat de educaţia naţională, Guvernul decide practic să întrerupă procedura de legiferare”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană va sesiza Curtea Constituţională


Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei va avea loc pe 28 octombrie, la ora 10.00, în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului. În şedinţa de marţea trecută, membrii Guvernului au decis să-şi angajeze răspunderea pentru Legea educaţiei, iar miercuri a depus proiectul la Parlament.

Potrivit premierului Emil Boc, decizia de asumare a răspunderii pe Legea educaţiei a fost luată din două motive. Primul îl reprezintă faptul că Legea este blocată în Senat încă din luna mai. Cel de-al doilea motiv, susţine premierul, constă în necesitatea modernizării statului român.

Printre noutăţile prevăzute în noua Lege a educaţiei se numără reducerea numărului de ore şi conceperea unei programe care să acopere doar 75% din timpul necesar învăţării. Orele ar urma să scadă de la o medie de 25, în cazul învăţământului primar, la o medie de 20 şi de la 30, în cazul celui universitar, la 25.

O altă noutate constă în faptul că universităţile vor primi calificative, în funcţie de preformanţe.

Procedura asumării răspunderii

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa plenului reunit al Parlamentului asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis în cazul în care o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului, este adoptată.

Dacă Guvernul nu este demis, proiectul se consideră adoptat, iar aplicarea acestuia devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

×
Subiecte în articol: Legea Educaţiei Emil Boc

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close