Antena 3 CNN Politică Guvernul Orban, la vot în Parlament. Liderul deputaţilor PSD a cerut control al cvorumului prin apel nominal

Guvernul Orban, la vot în Parlament. Liderul deputaţilor PSD a cerut control al cvorumului prin apel nominal

Guvernul Orban, la vot în Parlament. Liderul deputaţilor PSD a cerut control al cvorumului prin apel nominal
Sursa foto: Sursă foto: Facebook
04 Noi 2019   •   16:39

 Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut luni, în şedinţa de plen reunit în care se votează Guvernul Orban, să se facă apel nominal pentru a se constata dacă este cvorum.

"În regulamentul şedinţelor comune nu avem prevedere prin care se poate vota atât cu cartele, cât şi cu mâna sus. Vă solicit un vot de control al cvorumului prin apel nominal, iar la articolul 53 spune că înaintea votului final ce va fi exprimat asupra iniţiativelor legislative, hotărârilor sau asupra moţiunii de cenzură, preşedintele de şedinţă va verifica prin apel nominal întrunirea cvorumului de şedinţă, la solicitarea unui lider de grup. Tocmai am făcut această solicitare şi fac un apel la dumneavoastră şi la domnul premier desemnat să nu încălcaţi regulamentul încă dinainte de depune jurământul, dacă această învestire se va produce. Haideţi să respectăm regulamentul. Nu vă comportaţi aşa cum s-au comportat uneori chiar colegi de-ai mei, pe care i-aţi blamat şi i-aţi condamnat când au făcut asta", a spus Simonis înainte de începerea votului cu bile pentru învestirea noului Guvern.

Preşedintele de şedinţă, Alina Gorghiu, a menţionat că "ar fi fost bine ca propunerea să vină de la un lider al unui grup parlamentar care să nu boicoteze această şedinţă şi să fie absent".

Deputatul PNL Florin Roman a afirmat că s-a anunţat deja că sunt 241 de parlamentari prezenţi şi i-a solicitat Alinei Gorghiu să declanşeze procedura de vot cu bile, prin apel nominal, şi în acest fel va fi verificat şi cvorumul.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus, la rândul său, că solicitarea lui Simonis "nu are niciun fel de temei regulamentar".

"Articolul 53 din regulamentul activităţilor comune nu include la procedura de verificare a votului acordarea votului de încredere al Parlamentului, include moţiunea de cenzură şi votul pe procedură legislativă. Aici vorbim de o procedură specială, pe care o regăsim la articolul 47. Pe cale de consecinţă, inexistenţa menţionării de către legiuitor în mod clar a procedurii de învestire la articolul 53 nu generează preşedintelui de şedinţă niciun fel de obligaţie. Cvorumul va fi constatat prin apelul nominal pentru exercitarea votului", a încheiat Andronache

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Ludovic Orban parlament PSD cvorum
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close