Antena 3 CNN Politică Guvernul Ponta III şi-a angajat răspunderea în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului

Guvernul Ponta III şi-a angajat răspunderea în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului

Guvernul Ponta III şi-a angajat răspunderea în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Mar 2014   •   15:02
UPDATE 15.00 - Şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe un program politic a durat 20 de minute, premierul susţinând un discurs de aproape cinci minute.
   
În timpul şedinţei, parlamentarii democrat-liberali au afişat mai multe mesaje împotriva Guvernului, precum "Ponta-3, România-0" şi "USL - divorţat de formă, la ciolan împreună".
   
Printre mesajele pe care democrat-liberalii le-au afişat în plen, în momentul în care premierul Victor Ponta îşi susţinea discursul la asumarea răspunderii, s-au aflat: "Prim-ministru plagiator", "Guvern-plagiat", "USL - divorţat de formă, la ciolan împreună", "3 guverne, aceeaşi minciună" şi "Ponta - 3, România-0".


Ştire iniţială 14.35
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului în care Guvernul îşi angajează răspunderea pe un program politic a început, marţi, cu o întârziere de 20 de minute, scrie Mediafax.
   
Şedinţa plenurilor reunite este prezidată de preşedinţii celor două Camere şi este condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
   
La momentul transmiterii acestei ştiri, premierul Victor Ponta prezintă programul în faţa parlamentarilor.
   
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.
   
Unele dintre prevederile cuprinse în program vizează lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite.
   
De asemenea, se stipulează că Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.
   
Limita maximă până la care ar urma să crească, în etape, până în 2016 salariul minim este în programul noului Guvern mai mică decât limita superioară asumată de Guvernul USL în decembrie 2012, fiind calculată acum la 1.100 lei, faţă de ţinta de 1.200 lei fixată atunci pentru acelaşi interval.
   
Programul adoptat de Guvern mai prevede, între altele, aplicarea noilor Coduri, aplicarea corectă şi completă a legislaţiei europene, adoptarea noului Cod al insolvenţei, a programului pentru stoparea criminalităţii, construirea de noi penitrenciare, implementarea conceptului de "Cartier pentru justiţie".
   
Totodată, Guvernul îşi propune, în programul aprobat, la capitolulul "Minorităţi", crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne în structurile deconcentrate ale statului.
   
"Guvernul României se va implica pentru asigurarea dreptului de a-şi păstra şi dezvolta liber exprimarea identităţii etnice pentru toţi cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale, astfel încât să se poată manifesta pe deplin în viaţa publică, în administraţie şi justiţie, în sfera culturii, limbii, religiei, educaţiei, vieţii publice, în conformitate cu Constituţia României, cu angajamentele României în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum şi cu documentele europene şi internaţionale în materie. Vor fi stimulate efortul comun şi dialogul cu minorităţile naţionale în vederea îmbunătăţirii actului decizional şi afirmării identităţii etnice", se arată în comument.
   
Guvernul precizează că principiul de bază în relaţiile interetnice trebuie să fie egalitatea deplină de drepturi şi şanse de afirmare a identităţii. "Politica faţă de minorităţi vizează păstrarea, afirmarea şi dezvoltarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice prin politici afirmative; combaterea discriminării şi promovarea toleranţei; promovarea valorilor diversităţii culturale; încurajarea dialogului interetnic; eliminarea oricărei forme de extremism, şovinism, antisemitism; îmbunătăţirea situaţiei romilor şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu", se arată în program.
   
La capitolul "Dezvoltare şi Administraţie" din Programul pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament se stipulează că vor fi "măsuri pentru promovarea identităţii colectivităţilor locale prin stabilirea cadrului legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă".
   
O altă prevedere nou introdusă stabileşte că vor fi măsuri şi pentru promovarea imaginii colectivităţilor locale prin sprijinirea şi susţinerea campaniilor de creare a brandurilor locale pentru produse tradiţionale, resurse naturale, turistice, culturale, istorice, de interes deosebit.
   
Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta UDMR
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close