Antena 3 CNN Politică Guvernul şi-ar putea asuma pe 31 mai răspunderea pe măsurile de austeritate

Guvernul şi-ar putea asuma pe 31 mai răspunderea pe măsurile de austeritate

Guvernul şi-ar putea asuma pe 31 mai răspunderea pe măsurile de austeritate
25 Mai 2010   •   12:49

În timp ce Opoziţia se pregăteşte de moţiune de cenzură, partidele de guvernământ se pun de acord în privinţa actului normativ care cuprinde măsurile de austeritate asumate de Guvern. În şedinţa de marţi a Coaliţiei s-a stabilit ca Executivul să adopte miercuri scrisoare de intenţie către FMI şi apoi să se înainteze Parlamentului un pachet de acte normative privind măsurile de austeritate spre asumarea răspunderii.

Textul scrisorii de inetneţie ar urma să fie trimis joi dimineaţă şi Parlamentului. Guvernul îşi va asuma apoi răspunderea pe un pachet de legi care urmează să fie finalizate, cel mai probabil în cursul zilei de luni, 31 mai. Atunci este programată o grevă generală în mai multe domenii de activitate.

?Veţi afla graficul la momentul potrviit. Trebuie aprobată mai întâi în Guvern scrisoarea de intenţie şi apoi urmează asumarea răspunderii printr-un proiect de lege, nu prin ordonanţă de urgenţă? a explicat premierul Emil Boc după finalul discuţiilor avute de preşedintele Traian Băsescu cu parlamentarii PDL.


Gheorghe Flutur a anunţat că miercuri Guvernul va  finaliza scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional.

"Mâine dimineaţă va fi o nouă întâlnire a coaliţiei pentru a finaliza concluziile zilei de astăzi (marţi, n.r.) şi mâine este şedinţa de Guvern pentru finalizarea scrisorii de intenţie ce urmează a fi trimisă FMI. După care, elaborarea pachetului de acte normative care să fie depus în Parlament prin asumarea răspunderii", a declarat Flutur.
Pedelistul a precizat că subiectul măsurilor de austeritate a fost abordat şi în BPN, democrat-liberalii discutând despre posibilitatea ca alocaţiile de stat pentru copii şi cele pentru persoanele cu handicap să nu fie afectate.

Acestea nu sunt însă singurele chestiuni asupra cărora se mai caută soluţii de reducere a impactului negativ asupra unor categorii ale populaţiei. "Se discută în continuare găsirea de soluţii, dar pe de altă parte trebuie să ne gândim care este soluţia pentru a face rost de 8,9 miliarde de euro deficit. (...) În mare sunt conturate aceste măsuri. Sigur că punctual mai pot apărea . Pentru că există disponibilitatea primului ministru şi a membrilor coaliţiei ca până în ultimul minut să găsim soluţii care să rezolve problema şi să protejeze populaţia cu venituri mici", a declarat Flutur.

În privinţa calendarului de implementare a acestor măsuri, liderul democrat-liberal a spus că există mai multe variabile care îl pot influenţa. "Dacă mâine trece scrisoarea, interesul Guvernului este să accelereze toate procedurile ca pachetul să fie cât mai repede operaţional. Noi ne dorim, dar nu ştim dacă va fi moţiune de cenzură, dacă vor fi contestaţii la CCR. (...) Ne dorim să se aplice de la 1 iunie, vom vedea dacă se poate acest lucru", a conchis Flutur.


Profesorii au anunţat încă de acum aproape două săptămâni că vor declanşa greva generală în Învăţământ în ultima zi a lunii mai. Alături de aceştia, se vor afla în grevă şi angajaţii CFR, dar şi cei ai Metrorex şi RATB.

Protestul la metrou urmează să aibă loc în intervalul orar 04:00 - 16:00 sau chiar 04:00 - 18:00. Reprezentanţii sindicatelor din Metrorex spun că ziua de grevă va fi un semn de solidaritate faţă de ceilalţi bugetari. Totodată, va fi analizată posibilitatea intrării în grevă pe perioadă nedeterminată, începând cu 31 mai, dacă salariile angajaţilor Metrorex vor fi micşorate cu 25%, măsura anunţată de Guvern pentru toate categoriile de bugetari.

Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de Guvern. Printre acestea se numără reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Sindicatele consideră că scrisoarea de intenţie către FMI poate fi modificată astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu 10% şi doar în 2010, fără a fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la achiziţii, stimulente şi servicii.

Sindicaliştii propun şi limitarea achiziţiilor, a bunurilor şi serviciilor, dar şi eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianţi. În acelaşi timp, sindicaliştii au precizat că nu sunt de acord cu măsurile aberante precum impozitarea tichetelor de masă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close