Antena 3 CNN Politică Guvernul Tudose a depus jurământul. Prima şedinţă a noului cabinet, vineri

Guvernul Tudose a depus jurământul. Prima şedinţă a noului cabinet, vineri

Guvernul Tudose a depus jurământul. Prima şedinţă a noului cabinet, vineri
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    29 Iun 2017   •   21:15

UPDATE 21.15 - Miniștrii Cabinetului Tudose vor veni la Palatul Victoria vineri dimineaţă pentru o şedinţă pregătitoare, urmând ca prima şedinţă oficială să aibă loc prânz, cel mai probabil la ora 13, potrivit News.ro.

Potrivit unor surse guvernamentale, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri s-ar putea afla o serie de ordonanţe de urgenţă.

UPDATE 20.16 - Premierul Mihai Tudose a ajuns la Palatul Victoria pentru preluarea conducerii Guvernului de la fostul prim-ministru Sorin Grindeanu. 

Şeful Executivului a ajuns la Guvern în jurul orei 20.00, fiind însoţit de vicepremierul Marcel Ciolacu şi de fostul secretar general al Guvernului Mihai Busuioc. 

Tudose a venit la Palatul Victoria imediat după ce a depus jurământul la Palatul Cotroceni. 

UPDATE 19.35Preşedintele Klaus Iohannis a lansat joi un atac la adresa coaliției PSD-ALDE, spunând că nu a știut să guverneze și a băgat țara în criză.

”Domnule Prim-ministru Tudose,

Onorați membri ai Guvernului,

Vă felicit pentru învestitură și vă doresc mult succes. Noi, românii, și dumneavoastră avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia șase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD - ALDE, după ce au fost câștigate alegerile parlamentare de către această coaliție.

O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime șase luni din mandatul coaliție PSD – ALDE ar putea suna: „Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați”. Că a fost vina sau că este vina fostului Prim-ministru care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a știut să plece singur, sau a altcuiva, nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care, probabil, ați făcut-o sau o veți face în coaliție. Dar faptele rămân și dovadă că această formulă scurtă de concluzii este adevărată este chiar moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul Guvern. Și asta o noutate în spațiul democratic european.

Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte, ci după părerea mea, fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanța 13, iar coaliția PSD - ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern.

Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou guvern și, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunță contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile.

Nu veți mai putea merge în față românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat.

Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament și dacă obține votul de învestitură, Guvernul se va apuca de treabă dar, în șase luni, schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranță induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil, nu știm, nu am văzut astfel de calcule, dar stimați PSD-işti, ALDE-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară, taxa de solidaritate.

Domnule Prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, fiți solidari cu românii şi guvernați responsabil! Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13.

Domnule Prim-ministru,

Onoraţi membri ai Guvernului,

Vă rog să faceți tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noștri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaţilor noştri, că suntem oameni serioși, suntem o țară serioasă, cu toate sincopele politice, și că știm să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru. În acest sens, încă o dată, succes!”

----------------------------

Știrea inițială 19.07

Guvernul Mihai Tudose a depus jurământul joi seară la Palatul Cotroceni, după ce a trecut de votul de învestitură al Parlamentului. 

Președintele Klaus Iohannis a sosit la Palatul Cotroceni, unde se intonează imnul național.

Primul care a depus jurământul a fost noul premierul Mihai Tudose.

A urmat ministrul Sevil Shhaideh - vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale. Apoi, Grațiela Gavrilescu - vicepremier, ministru al Mediului.

La depunerea jurământului au urmat Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu, Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne, Teodor Meleșcanu - ministru al Afacerilor Externe.

Au jurat și Adrian Țuțuianu - ministrul Apărării Naționale, Ionuț Mișa - ministrul Finanțelor Publice, Tudorel Toader - șeful de la Justiție.

În noul guvern, Ministerul Agriculturii va fi reprezentat tot de Petre Daea. La Educație, noul ministru care a depus jurământul est Liviu Marian Pop, iar Lia Olguța Vasilescu a rămas în continuare la Ministerul Muncii.

Mihai Fifor a depus jurământul ca nou ministru al Economiei, Toma Petcu - ministrul Energiei, iar Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor.

Ilan Laufer va conduce Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Dorel Bodog - Ministerul Sănătății, Lucian Romașcanu - Ministerul Culturii.

Au urmat la depunerea jurământului Doina Pană - ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucian Puiu Georgescu (foto jos) - ministru al Cercetării şi Inovării, Lucian Șova - ministrul Comunicaţiilor, Marius Dunca - ministrul Tineretului şi Sportului, MirceaTitus Dobre - ministrul Turismului, Andreea Păstârnac - ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

La ceremonia depunerii jurământului au urmat Gabriel Petrea - ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Viorel Ilie (foto jos) - ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Rovana Plumb - ministru delegat pentru Fonduri Europene, Victor Negrescu - ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea Guvernului României.

----------------------------

Premierul Mihai Tudose a anunţat că joi seară, după depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, la ora 19, va merge la Palatul Victoria pentru preluarea conducerii Guvernului de la fostul prim-ministru Sorin Grindeanu. 

"Astăzi după jurământ, după Cotroceni, mă voi duce la Palatul Victoria pentru acest act de predare-primire", a declarat Tudose, la Parlament. 

Întrebat când îşi vor prelua ceilalţi miniştri mandatele, Tudose a răspuns: "Începând cu seara asta până mâine dimineaţă la ora 9.00 toată lumea trebuie să fie la muncă". 

Plenul Parlamentului a validat joi învestirea Guvernului Tudose şi programul de guvernare cu un număr de 275 de voturi favorabile şi 102 împotrivă, potrivit unor surse parlamentare. Votul a fost secret cu bile.

Cabinetul condus de Mihai Tudose:

* Sevil Shhaideh - vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale

* Graţiela Gavrilescu - vicepremier, ministru al Mediului

* Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu

* Florian Bodog - ministru al Sănătăţii

* Tudorel Toader - ministru al Justiţiei

* Adrian Ţuţuianu - ministru al Apărării Naţionale

* Ionuţ Mişa - ministru al Finanţelor Publice

* Mihai Fifor - ministru al Economiei

* Carmen Dan - ministru al Afacerilor Interne

* Teodor Meleşcanu - ministru al Afacerilor Externe

* Lucian Romaşcanu - ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale

* Liviu Pop - ministru al Educaţiei Naţionale

* Lucian Georgescu - ministru al Cercetării şi Inovării

* Lia Olguţa Vasilescu - ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale

* Rovana Plumb - ministru delegat pentru Fonduri Europene

* Petre Daea - ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

* Toma Petcu - ministru al Energiei

* Răzvan Cuc - ministru al Transporturilor

* Doina Pană - ministru al Apelor şi Pădurilor

* Lucian Şova - ministru al Comunicaţiilor

* Gabriel Petrea - ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social

* Marius Alexandru Dunca - ministru al Tineretului şi Sportului

* Mircea Titus Dobre - ministru al Turismului

* Andreea Păstîrnac - ministru pentru Românii de Pretutindeni

* Ilan Laufer - ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

* Viorel Ilie - ministru pentru Relaţia cu Parlamentul

* Victor Negrescu - ministru delegat pentru Afaceri Europene

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close