Antena 3 CNN Politică Guvernul vrea bani de la pensiile private. Ce spune ministrul Economiei

Guvernul vrea bani de la pensiile private. Ce spune ministrul Economiei

Guvernul vrea bani de la pensiile private. Ce spune ministrul Economiei
Sursa foto: Foto: Antena 3
23 Aug 2017   •   20:26

Mihai Fifor Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a vorbit în emisiunea „Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3, despre informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora Guvernul vrea să ia mai mulți bani de la Fondul Privat de Pensii și să ducă la Fondul de Stat.

Guvernul caută în continuare scenarii pentru modificarea pensiilor din Pilonul II. Surse susţin că Ministerul Finanţelor ar vrea să înjumătăţească procentul contribuţiilor la pensiile private obligatorii. Acest lucru va afecta sumele acumulate de cei 7 milioane de contribuabili la acest sistem. Potrivit surselor din piață, Ministerul Finanțelor ar intenționa să diminueze această sumă virată de stat la Pilonaul II de la 1 ianuarie 2018: fie de la 5,15% la 2,5%, fie la 1%. 

Ministerul Finanțelor vrea să scadă contribuțiile care se duc în Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%, măsura fiind menită a crește veniturile autorităților, acestea fiind necesare pentru echilibrarea bugetului pentru a putea acoperi toate promisiunile electorale.

„În momentul de față, nu avem o astfel de discuție în Guvern și cred că cea mai în masură să abordeze o astfel de discuție ar fi ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. România nu a acționat așa cu a acționat Polonia sau Ungaria, desființând acest pilon de pensii. Pe evoluția pe care noi o avem în momentul de față referitoare la rata de ocupare a locurilor de muncă este una care nu este poate cea mai favorabilă pentru pensionari. Economia merge pe o creștere cum poate nici noi nu am prognozat. La șase luni de la începerea acestui an, creșterea este una sustenabilă, nu una bazată pe consum. Trebuie să încurajăm Pilonul II, Pilonul III, pentru că este important ca la un moment dat să existe o altă zonă de finanțare a pensiilor pentru cei care se retrag din activitate într-un anumit moment”, a precizat Mihai Fifor.

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close