Antena 3 CNN Politică Hayssam s-a întâlnit cu Băsescu, după răpirea jurnaliştilor

Hayssam s-a întâlnit cu Băsescu, după răpirea jurnaliştilor

Hayssam s-a întâlnit cu Băsescu, după răpirea jurnaliştilor
18 Sep 2008   •   23:54

Într-o declaraţie depusă la dosarul de terorism, sirianul Omar Hayssam susţine că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu chiar după răpirea jurnaliştilor, când acesta i-ar fi spus să trimită în Irak 200.000 de dolari, iar el să rămână în România, informează, în ediţia de vineri, cotidianul Gardianul. Declaraţiile ar fi fost făcute anul acesta, în localitatea El Manieh, în faţa unui notar, iar actul a fost apoi trimis în România.

Conform Gardianul, sirianul mai spune că singurul căruia i-a precizat exact traseul fugii sale este procurorul Ciprian Nastasiu. Sirianul susţine ca a fost interogat de ofiţeri SRI la o cabană de lemn din pădurea Baneasa, unde ajungea după ce era scos din arestul de la penitenciarul Rahova. "Acolo mi-au cerut să recunosc că sunt ofiţer al serviciilor secrete siriene şi că făceam spionaj în România în interesul Siriei şi că serviciile siriene au organizat răpirea jurnaliştilor", susţine Hayssam. Totodată, în închisoare, anchetatorii îi cereau informaţii despre conducerea şi membrii PSD.

Hayssam mai spune că deplasarea jurnaliştilor în Irak s-a făcut cu ajutorul lui Mohammad Munaf, care dorea să facă nişte tranzacţii cu zahăr şi fier vechi. Sirianul ţinea legătura cu ei pentru a aduce în România un copil de 11 ani pe care îl văzuse la televizor şi care fusese rănit în război. Hayssam a fost anunţat la telefon de prietenul lui Marie Jeanne, Marius Pârvan, că cei trei jurnalişti au fost răpiţi, moment în care l-a sunat pe doctorul Mohamad Yassin, posesorul unei mari părţi din averea lui, ştiind că acesta este un apropiat al lui Băsescu.

Gardianul scrie că pe 29 martie 2005, Hayssam a primit un telefon de la un bărbat care vorbea irakiana şi-i cerea 4 milioane de dolari pentru a-i elibera pe jurnalişti. Hayssam s-a dus cu Yassin la Cotroceni, unde a vorbit cu Constantin Degeratu. Yassin a intrat la Băsescu 20 minute, iar când a ieşit i-a spus lui Hayssam că trebuie să plece urgent în Irak. Pe 30 martie, directoarea biroului preşedintelui l-a sunat şi l-a chemat pe 31 la Cotroceni. Preşedintele i-a spus să-i trimită lui Yassin 200.000 dolari şi el să rămână în Bucureşti pentru că are nevoie de el aici. Atunci l-a trimis pe fratele său, Mahmoud Omar, iar banii au fost trimişi într-o bancă din Siria.

Pe 5 aprilie, la o zi după ce fratele său a fost arestat pentru 45 de zile, în urma unei vizite a lui Dorin Iacob, ?omul de încredere al preşedintelui", ofiţeri SRI au venit la el cu un mandat de aducere pentru un dosar care privea infracţiuni economice. A fost dus la o casă de lemn din Băneasa, unde nu s-a discutat de răpirea jurnaliştilor. Hayssam a fost condamnat în România la 20 de ani de închisoare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Omar Hayssam
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close