Antena 3 CNN Politică ICCJ: Relu Fenechiu ar fi recunoscut că a vândut transformatoare vechi

ICCJ: Relu Fenechiu ar fi recunoscut că a vândut transformatoare vechi

ICCJ: Relu Fenechiu ar fi recunoscut că a vândut transformatoare vechi
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    08 Oct 2013   •   09:53

Relu Fenechiu ar fi recunoscut că a vândut transformatoare vechi, iar probele de la dosar îl învinuiesc. Aşa şi-au motivat magistraţii Curţii Supreme decizia de condamnare a fostului ministru al Transporturilor la cinci ani de închisoare.

Pe lângă echipamentele învechite, firmele demnitarului ar fi comercializat şi întrerupătoare care nu mai existau pe piaţă şi erau la un preţ dublu faţă de cele moderne.

Relu Fenechiu a respins acuzaţiile în faţa jurnaliştilor şi aşteaptă judecarea recursului la instanţa supreme.


Magistraţii susţin că niciunul din contractele lui Fenechiu nu a fost încheiat în legalitate. 
 
"Din niciuna din cele 46 de acte materiale ce reprezintă tranzacţii comerciale realizate între Electrica Moldova şi firmele din grupul Fene (...) nu s-a putut reţine atribuirea în condiţiile legii a contractelor de achiziţie publică, fiind fie ignorate cu desăvârşire dispoziţiile legale, fie eludându-se complet anumite etape, ori încercându-se crearea unei aparenţe a parcurgerii etapelor procedurii achiziţiei publice", se arată în motivarea judecătorilor Curţii Supreme.
 
Judecătorii susţin că probele de la dosar au demonstrat că transformatoarele aveau o vechime de peste un deceniu. 
 
"În contractele încheiate cu SC Sisee Moldova SA s-a menţionat faptul că produsele achiziţionate vor fi noi, în condiţiile în care din declaraţiile date în faţa organelor de cercetare şi urmărire penală rezultă faptul că acestea erau vechi, unele instalaţii având chiar o vechime cuprinsă între 10 si 30 de ani", se mai spune în motivarea judecătorilor Curţii Supreme.
 
Tocmai din această cauză, muncitorii Electrica aveau grijă la felul în care foloseau echipamentele vechi. 
 
"Martorul Macovei Niculae a arătat că, atunci când se primea transformatorul, un muncitor făcea cu vopsea o inscripţie care arăta de unde provenea, menţionându-se pe transformator pentru toate firmele din grupul Fene", potrivit motivării.
 
Decizia Curţii Supreme nu este definitivă. În această toamnă, completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va analiza decizia de condamnare în calea de atac. 

 Pe 12 iulie, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Transformatorul", la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Citeşte şi 
Un ministru român a albit la o lună după ce "Transformatorul" l-a ars cu 5 ani de puşcărie
 

×
Subiecte în articol: Relu Fenechiu
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close