Antena 3 CNN Politică Ion Iliescu, audiat în dosarul închisorilor CIA

Ion Iliescu, audiat în dosarul închisorilor CIA

Ion Iliescu, audiat în dosarul închisorilor CIA
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Oct 2015   •   09:14

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a fost audiat, la Curtea Supremă, în urmă cu două luni, în dosarul închisorilor CIA.

 
Ancheta vizează posibila existenţă a unui centru special american unde ar fi fost deţinuţi mai mulţi suspecţi acuzaţi de terorism. 
 
Ancheta în acest caz se desfăşoară în secret.

Ion Iliescu a mai fost audiat şi în urmă cu circa două luni în acest dosar, după declaraţiile pe care le-dat în publicaţia Der Speigel.

Iliescu declarase, în luna aprilie, pentru ziarul german Der Spiegel, că a aprobat "în principiu", în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România. 
 
"În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi, plecasem împreună să luptăm în Afganistan şi în Orientul Apropiat, aşa că nu am intrat în detalii legate de solicitarea aliaţilor privind o locaţie în România. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv", declara fostul preşedinte pentru cotodianul german. 
 
Tot în acest dosar a mai fost audiat, şi în aceeaşi perioadă, şi Ioan Talpeş, fost şef al SIE. Talpeş a negat existenţa acestor închisori.

De curând, Comisia de Apărare din Senat a cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă pe acest subiect şi declasificarea documentelor referitoare la locurile de detenţie din România.
 

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu inchisori inchisori CIA
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close