Antena 3 CNN Politică Iliescu: E nedemnă reacţia PDL-iştilor care îl jignesc pe şeful FMI

Iliescu: E nedemnă reacţia PDL-iştilor care îl jignesc pe şeful FMI

Iliescu: E nedemnă reacţia PDL-iştilor care îl jignesc pe şeful FMI
Sursa foto: iliescu
23 Mai 2010   •   14:24

Fostul preşedinte Ion Iliescu califică drept "nedemnă" reacţia unor reprezentanţi ai PDL, care îl critică pe directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn pentru declaraţiile prin care a încercat să se delimiteze de deciziile Guvernului privind reducerea salariilor şi pensiilor, informează Mediafax.

"În urma protestului organizat de sindicate în ziua de 19 mai, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (inclusiv directorul său general) au ţinut să se delimiteze de măsurile adoptate de Guvernul României (de fapt de preşedintele Băsescu) care penalizează, în primul rând, pe salariaţi şi pe pensionari. Este de-a dreptul nedemnă reacţia unor reprezentanţi ai partidului de guvernământ care îl jignesc pe directorul general al FMI, pe care îl suspectează de intenţii electorale, în faţa opiniei publice din Franţa", scrie Iliescu pe blog.

El apreciază că Dominique Strauss-Kahn are o judecată mai corectă când spune că "orice guvern responsabil, când este obligat să ia măsuri de austeritate, trebuie să se gândească să-şi protejeze proprii cetăţeni şi să apeleze, mai ales, la înclinarea ponderii acestor măsuri spre cei bogaţi şi nu spre cei mai săraci membri ai societăţii".

Iliescu critică faptul că Guvernul nu s-a gândit la o paletă mai largă de măsuri care să vizeze atât reducerea cheltuielilor administrative, inclusiv a aparatului birocratic supradimensionat şi creşterea veniturilor, prin acţiuni administrative şi juridice, de reducere a evaziunii fiscale, cât şi măsuri de stimulare a activităţii economice şi de creare de locuri de muncă.

Când a deţinut funcţia de şef al statului, Ion Iliescu a susţinut impozitarea progresivă, pronunţându-se împotriva cotei unice de impozitare. În februarie 2003, el vorbea despre impozitare cu până la 80% a salariilor ce depăşesc 10.000 de dolari pe lună.

"Aţi văzut câtă demagogie în presa noastră la adresa unor demnitari - şi miniştri, şi parlamentari - că ar avea venituri foarte mari. Cît are un ministru în România? Vreo 500 de dolari pe lună. Păi e bătaie de joc în comparaţie cu tot ce înseamnă nivel de salarii în plan european. Dar sigur că lui ăla care are 60 de dolari pe lună i se pare enorm cinci-şase sute de dolari. Dar nimeni nu vorbeşte de cei cu 10.000 de dolari pe lună, cu 12.000 de dolari pe lună. Nu a scandalizat pe nimeni aşa ceva şi asta avem şi în sistemul bancar şi în sistemul de afaceri, nu numai privat, dar şi de stat. Şi cineva spune: uite, domnule, Iliescu vrea să nu se mai judece valoarea. Ăla care cîştigă e deci un om valoros. Oare?! Cu ce este mai valoros un bancher, un funcţionar de bancă care primeşte 10.000 de dolari, faţă de un ministru?", afirma el atunci.

Ion Iliescu respingea ideea conform căreia, prin propunerea de introducere a unui asemenea sistem, el ar dori întoarcerea la egalitarism. "Ia să luăm 10.000 de dolari cu 80% impozit. Cît îi rămîne? 2.000 de dolari Care este salariul mediu pe economie? 100 de dolari. Ăsta este egalitarism", spunea el.

Ministrul Finanţelor Publice la acel moment, Mihai Tănăsescu, în prezent reprezentat al României la FMI, l-a informat atunci pe Iliescu, în cadrul unei întrevederi, că impozitarea cu 80% a veniturilor mari nu este în concordanţă cu evoluţiile europene în domeniu, care prevedeau o reducere a cotelor marginale şi nu o creştere a acestora.

Antena3.ro


×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close