Iliescu: Este posibil ca România să se grecizeze. Măsurile Guvernului, antipopulare şi superficiale

10 Mai 2010   •   10:58
Iliescu: Este posibil ca România să se grecizeze. Măsurile Guvernului, antipopulare şi superficiale
Ion Iliescu

Măsurile Guvernului pentru combaterea crizei sunt antipopulare şi superficiale, putând provoca grecizarea României şi izbucnirea unor mişcări sociale de anvergură, crede preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Seniorul social-democrat nu prea crede în şansele unei moţiuni de cenzură a Opoziţiei, dar afirmă că actualul guvern ar trebui să plece. În schimb, constituirea unui nou guvern ar fi o chestiune foarte complicată: o formulă de coaliţie, de largă uniune naţională s-ar dovedi nerealistă, în timp ce un guvern de tehnocraţi, format de oameni cu carte, ar avea nevoie de susţinere politică largă.

?Guvernul a luat o serie de măsuri antipopulare şi nu de natură să rezolve actualele probleme. Situaţia a devenit insuportabilă pentru că guvernul nu este capabil să dea răspunsurile potrivite. Preşedintele şi-a asumat răspunderea de a a vorbi în numele guvernului, s-a substituit Guvernului. A-ţi asuma răspunderea pentru orice ce se întâmplă în ţară este un act neconstituţional. Acest guvern a devenit un guvern marionetă care nu mai are niciun fel de autoritate. Dacă vor să-l menţină în continuare cu majoritatea lor parlamentară pe care au încropit-o, îi priveşte? a declarat Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD nu-şi pune prea multe speranţe în demersul Opoziţiei de iniţiere a unei moţiuni de cenzură.

?Este clar că depinde de stare de spirit a parlamentarilor care susţin puterea. Nu cred că vor cupla la o moţiune de cenzură. Opoziţia este datoare să acţioneze şi să folosească acest instrument, indiferent de rezultatul său, pentru că situaţia este insuportabilă şi actualul Guvern este clar că nu e capabil să dea răspunsurile cuvenite"? a explicat Iliescu.

Întrebat dacă există pericolul unei ?grecizări a României?, el a răspuns afirmativ. ?Este posibil cu astfel de măsuri sociale superficiale care agravează starea românului. Bineînţeles, poate duce şi la explozii sociale? a subliniat Iliescu.

În ceea ce priveşte cea mai bună formulă de guvernare în actualul context socio-economic, liderul social-democrat s-a arătat evaziv, apreciind că situaţia este foarte complicată. El a atras atenţia că, în prezent, alegerile anticipate nu sunt uşor de provocat, procedura constituţională este foarte complicată, iar partidele din Opoziţie nu s-ar angaja la guvernare sub "tutela" preşedintelui Băsescu.

"Nu e uşor de provocat alegeri anticipate. E procedura constituţională foarte complicată. Dar situaţia este complexă, complicată, iar măsurile luate de guvernare sunt antipopulare şi nu de natură să rezolve problemele de fond. Agravează o situaţie şi aşa complicată. Iar Guvernul este clar că este incapabil să dea soluţiile cuvenite", a spus Iliescu.

Întebat ce Guvern ar vedea în locul celui actual, Iliescu a susţinut că niciun partid din Opoziţie nu s-ar angaja să preia guvernarea în condiţiile "tutelei" preşedintelui Traian Băsescu.

"Acum e complicat. Mai ales cu o asemenea tutelă a preşedintelui actual al ţării, nimeni nu se va angaja la o acţiune - din Opoziţie, vreau să spun. Deci o formulă de coaliţie largă, de uniune naţională, aşa ceva este nerealist. Un guvern de tehnocraţi - iarăşi e o chestiune complicată, adică oameni care să ştie măcar carte. Dar dacă nu au suportul politic, un asemenea Guvern nu are şanse. Deci situaţia nu este simplă. Mi-e greu să dau acum o soluţie", a conchis Iliescu.

Antena3.ro

Parteneri
x close