Antena 3 CNN Politică Iliescu: Este posibil ca România să se grecizeze. Măsurile Guvernului, antipopulare şi superficiale

Iliescu: Este posibil ca România să se grecizeze. Măsurile Guvernului, antipopulare şi superficiale

Iliescu: Este posibil ca România să se grecizeze. Măsurile Guvernului, antipopulare şi superficiale
Sursa foto: Ion Iliescu
10 Mai 2010   •   10:58

Măsurile Guvernului pentru combaterea crizei sunt antipopulare şi superficiale, putând provoca grecizarea României şi izbucnirea unor mişcări sociale de anvergură, crede preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Seniorul social-democrat nu prea crede în şansele unei moţiuni de cenzură a Opoziţiei, dar afirmă că actualul guvern ar trebui să plece. În schimb, constituirea unui nou guvern ar fi o chestiune foarte complicată: o formulă de coaliţie, de largă uniune naţională s-ar dovedi nerealistă, în timp ce un guvern de tehnocraţi, format de oameni cu carte, ar avea nevoie de susţinere politică largă.

?Guvernul a luat o serie de măsuri antipopulare şi nu de natură să rezolve actualele probleme. Situaţia a devenit insuportabilă pentru că guvernul nu este capabil să dea răspunsurile potrivite. Preşedintele şi-a asumat răspunderea de a a vorbi în numele guvernului, s-a substituit Guvernului. A-ţi asuma răspunderea pentru orice ce se întâmplă în ţară este un act neconstituţional. Acest guvern a devenit un guvern marionetă care nu mai are niciun fel de autoritate. Dacă vor să-l menţină în continuare cu majoritatea lor parlamentară pe care au încropit-o, îi priveşte? a declarat Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD nu-şi pune prea multe speranţe în demersul Opoziţiei de iniţiere a unei moţiuni de cenzură.

?Este clar că depinde de stare de spirit a parlamentarilor care susţin puterea. Nu cred că vor cupla la o moţiune de cenzură. Opoziţia este datoare să acţioneze şi să folosească acest instrument, indiferent de rezultatul său, pentru că situaţia este insuportabilă şi actualul Guvern este clar că nu e capabil să dea răspunsurile cuvenite"? a explicat Iliescu.

Întrebat dacă există pericolul unei ?grecizări a României?, el a răspuns afirmativ. ?Este posibil cu astfel de măsuri sociale superficiale care agravează starea românului. Bineînţeles, poate duce şi la explozii sociale? a subliniat Iliescu.

În ceea ce priveşte cea mai bună formulă de guvernare în actualul context socio-economic, liderul social-democrat s-a arătat evaziv, apreciind că situaţia este foarte complicată. El a atras atenţia că, în prezent, alegerile anticipate nu sunt uşor de provocat, procedura constituţională este foarte complicată, iar partidele din Opoziţie nu s-ar angaja la guvernare sub "tutela" preşedintelui Băsescu.

"Nu e uşor de provocat alegeri anticipate. E procedura constituţională foarte complicată. Dar situaţia este complexă, complicată, iar măsurile luate de guvernare sunt antipopulare şi nu de natură să rezolve problemele de fond. Agravează o situaţie şi aşa complicată. Iar Guvernul este clar că este incapabil să dea soluţiile cuvenite", a spus Iliescu.

Întebat ce Guvern ar vedea în locul celui actual, Iliescu a susţinut că niciun partid din Opoziţie nu s-ar angaja să preia guvernarea în condiţiile "tutelei" preşedintelui Traian Băsescu.

"Acum e complicat. Mai ales cu o asemenea tutelă a preşedintelui actual al ţării, nimeni nu se va angaja la o acţiune - din Opoziţie, vreau să spun. Deci o formulă de coaliţie largă, de uniune naţională, aşa ceva este nerealist. Un guvern de tehnocraţi - iarăşi e o chestiune complicată, adică oameni care să ştie măcar carte. Dar dacă nu au suportul politic, un asemenea Guvern nu are şanse. Deci situaţia nu este simplă. Mi-e greu să dau acum o soluţie", a conchis Iliescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close