Antena 3 CNN Politică Iliescu: Există o stare de tensiune interinstituţională provocată de năravuri ale indivizilor. Asta nu face bine pentru ţară

Iliescu: Există o stare de tensiune interinstituţională provocată de năravuri ale indivizilor. Asta nu face bine pentru ţară

Iliescu: Există o stare de tensiune interinstituţională provocată de năravuri ale indivizilor. Asta nu face bine pentru ţară
Sursa foto: Foto: Agerpres
22 Oct 2013   •   18:12

Ion Iliescu dă vine şi pe Traian Băsescu, şi pe Victor Ponta, şi pe Crin Antonescu pentru tensiunile dintre instituţiile statului.

Fostul preşedinte spune că năravurile personale trebuie să treacă pe locul doi în relaţia dintre premier şi preşedinte, de exemplu, iar aceştia, în loc să se certe pentru reprezentarea la Consiliul European, să găsească împreună o soluţie.

Rugat să comenteze informaţiile privind un refuz al preşedintelui de a-l mandata pe premier să reprezinte România la Consiliul European,Ion Iliescu a arătat că există o stare de tensiune interinstituţională provocată de năravurile indivizilor.

 "Astea sunt chestiuni de ordin personal. Altminteri trebuie judecate lucrurile la nivelul instituţiilor şi al reprezentării statului. De regulă, la Consiliile astea se adună prim-miniştrii. E adevărat, pe vremea noastră noi mergeam împreună, cu Năstase, de exemplu, ne completam. Era un prilej ca să ne întâlnim cu toţi şefii de Guverne din UE. Era şi perioada când încă nu se finalizase integrarea noastră în UE, deci eram interesaţi, conlucram", a spus Iliescu.

"Din păcate, acum este o stare de tensiune interinstituţională provocată de năravuri ale indivizilor. Asta nu face bine pentru ţară", a adăugat Iliescu.

Întrebat cum caracterizează, pe de altă parte, gestul Administraţiei Prezidenţiale de a nu-l mai invita la protocolul de numire a unui ministru pe preşedintele Senatului, Iliescu a răspuns: "Astea sunt relaţii între persoane care fac să sufere relaţiile interinstituţionale şi nu-i bine".
   
"Toţi aceşti oameni care sunt aleşi în instituţii ale statului trebuie să se aşeze la o masă şi să judece cum anume să răspundă mai bine mandatului încredinţat şi trebuie să conlucreze, vor nu vor, indiferent dacă pe plan personal se înţeleg mai mult sau mai puţin bine. Dar interinstituţional ar trebuie să funcţioneze aceste relaţii. Asta e răspunderea tuturor", a mai spus Iliescu.

Declaraţiile lui Ion Iliescu a fost prezentate şi comentate în emisiunea  100 de Minute .

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close