Antena 3 CNN Politică Iliescu: În primăvară rămâne un nou moment de încercare a conştiinţei parlamentarilor

Iliescu: În primăvară rămâne un nou moment de încercare a conştiinţei parlamentarilor

Iliescu: În primăvară rămâne un nou moment de încercare a conştiinţei parlamentarilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Oct 2010   •   23:57

Fostul preşedinte al României şi liderul onorific al PSD, Ion Iliescu, a vorbit, miercuri seară, la Sinteza Zilei, despre respingerea moţiunii de cenzură, despre următorii paşi pe care Opoziţia îi poate face, dar şi despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ion Iliescu este de părere că parlamentarii Opoziţiei şi-au făcut datoria şi că următorul moment de încerare a conştiinţei parlamentarilor va fi după această iarnă.

"Cred că Opoziţiei nu i se poate reproşa nimic. Opoziţia şi-a făcut datoria, a folosit acest instrument al luptei palramentare - moţiunea de cenzură - care reflectă o stare de spirit a populaţiei. Populaţie este profund nemulţumită, este în suferinţă şi s-a văzut şi din expresia acestor manifestări ale cetăţenilor, ale sindicaliştilor", a declarat Ion Iliescu.

"Oportunismul este o trăsătură caracteristică a parlamentarilor noştri. Este mai interesantă cramponarea de putere şi de poziţia de parlamentar decât să răspundă unei solicitări, unei cerinţe a populaţiei ţării. Ceea ce se poate constata este acest divorţ profund între starea de spirit a populaţiei şi aprecierile şi poziţia guvernanţilor", a continuat acesta.

O nouă moţiune, în primăvară

Preşedintele de onoare al social-democraţilor susţine că o viitoare moţiune de cenzură mai poate fi promovată în următoarea sesiune parlamentară, din primăvară.

"Ce ar trebui să facă Opoziţia în continuare? Ea îşi face datoria cu instrumentele parlamentare, n-are alte instrumente la îndemână. O grevă parlamentară nu cred că este o soluţie în momentul de faţă. O viitoare moţiune de cenzură mai poate fi promovată în viitoarea sesiune parlamentară, în primăvară. Altminteri, sigur, pot fi momentele legate şi de asumarea răspunderii guvernului sau votarea bugetului, când parlamentul are posibilitatea să ia o anumită atitudine", este de părere fostul preşedinte al României.

"Se vor acumula încă multe alte necazuri şi nevoi şi s-ar putea să se producă şi în conştiinţa unor parlamentari o anumită mutaţie. Altminteri, sigur rămân alegerile parlamentare ordinare, deci peste doi ani de zile. Doi ani de suferinţă în plus. Asta a încercat să semnaleze Opoziţia, că a merge pe mâna actualilor guvernanţi înseamnă să se prelungească suferinţele populaţiei. (...) În primăvară rămâne un nou moment de încercare şi de probare a conştiinţei parlamentarilor", mai spune Iliescu.

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

Ion Iliescu a vorbit şi despre posibilitatea ca preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat. În opinia sa, acest lucru se poate întâmpla oricând, însă numai dacă şi parlamentarii realizează necesitatea situaţiei.

"În legătură cu suspendarea preşedintelui, aceasta rămâne totdeauna o posibilitate pentru un Parlament, dacă apar lucruri flagrante din acest punct de vedere. Şi trebuie, la fel, să existe din partea parlamentarilor conştiinţa unei asemenea necesităţi, a unei asemenea acţiuni", a spus preşedintele onorific al PSD.

"Problema cea mai grea a actualei guvernări este situaţia economică şi socială gravă în care se zbate ţara şi incapacitatea ei de a răspunde cerinţelor şi aşteptărilor populaţiei. Această iarnă este, din acest punct de vedere, o mare încercare pentru această guvernare. Vom vedea în primăvară cum anume se va mai prezenta în faţa alegătorilor, în faţa cetăţenilor guvernarea, cu măsurile pe care le-a luat până acum", a conchis Iliescu.

Ion Iliescu, despre moţiunea de cenzură




×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close