Antena 3 CNN Politică Iliescu: Suntem un partid de handicapaţi ca să apelăm la la străinaşi şi la mercenari ca Guşă?

Iliescu: Suntem un partid de handicapaţi ca să apelăm la la străinaşi şi la mercenari ca Guşă?

Iliescu: Suntem un partid de handicapaţi ca să apelăm la la străinaşi şi la mercenari ca Guşă?
Sursa foto: Cosmin Guºã
16 Mar 2009   •   14:32

?Un mercenar politic?, ?element străin parturbator?, a cărui cooptare lasă impresia că PSD este un ?partid de handicapaţi, de nepricepuţi?. Epitetele îi aparţin liderului onorific al PSD, Ion Iliescu iritat de gestul preşedintelui partidului, Mircea Geoană de cooptare a fostului lider PIN, Cozmin Guşă în staff-ul său de consilieri. După ce l-a lăudat pe Geoană pentru criticile aduse lui Băsescu, liderul onorific social-democrat i-a cerut socoteală acestuia astăzi, în Biroul Permanent Naţional, pentru această numire inoportună, cerându-i să nu facă aceeaşi greşeală ca şi Adrian Năstase în trecut, care îl numise în 2001 pe Guşă secretar general al PSD, susţin surse social-democrate.

Iliescu, nemulţumit că nu este consultat în deciziile şi numirile în funcţii făcute de PSD

Conform surselor citate, Iliescu s-ar fi opus oricăror forme de colaborare cu Cozmin Guşă. El l-a avertizat pe Geoană să nu mai conteze pe sfaturile şi consilierea sa în campaniiile electorale din acest an de vreme ce preşedintele PSD nu s-a consultat nici acum, nici în timpul numirii miniştrilor, cu el sau cu alţi colegi de partid. Mai mult, Iliescu a lăsat să se înţeleagă că numirea lui Guşă în postul de consilier ar nemulţumi pe unii lideri din teritoriu care nu ar fi uitat conflictele avute în trecut cu fostul secretar general al partidului.

"Guşă, eu cred că e un factor perturbator, un element străin de acest partid, n-are ce să caute. Mi-am exprimat o părere (în BPN al PSD, n.r.), personal sunt incompatibil cu acest individ, e un tip de mercenar, n-avem nevoie de asemenea oameni care în partid, n-au niciun prestigiu şi au adus numai probleme", a declarat liderul onorific al PSD despre desemnarea de către Mircea Geoană a lui Guşă drept consilier pe zona Transilvania.

Iliescu a lăsat să se înţeleagă că numirea lui Guşă ar discredita PSD. "Nu mă interesează Cozmin Guşă, ar fi o mare greşeală să apelăm la străinaşi şi la mercenari, avem un partid, deci ăsta e un partid de handicapaţi, de nepricepuţi, ca să apeleze la cine? Se poate aşa ceva? Eu cred că partidul ăsta are forţa lui, militanţii lui să facă această treabă, nu să apeleze la fitecine", a mai acuzat fostul preşedinte.

Geoană: "Nu este vorba de o participare formală a domnului Guşă în PSD"

Preşedintele de onoare social-democrat a apreciat că experienţa numirii în trecut a lui Guşă ca secretar general al partidului a constituit o altă greşeală a conducerii PSD.

Geoană s-a apărat precizând că Guşă nu a redevenit membru PSD, ci a fost numit consilier pentru experienţa şi bunele relaţii pe care le are în zona Ardealului. "Domnul Cozmin Guşă nu are o relaţie cu PSD ca partid. Este cineva care a creat un partid, PIN-ul, şi nu este vorba de o participare formală a domnului Guşă în PSD. Este vorba de o relaţie pe care o avem cu cineva care are o anumită experienţă în zona Transilvaniei", a spus Geoană.

Liderul PSD a respins ideea ca Cozmin Guşă să ocupe vreo poziţie în PSD, dar şi posibilitatea ca Lavinia Şandru sau alt membru PIN să candideze pe listele PSD la alegerile europarlamentare. "Avem o obligaţie faţă de partenerii noştri socialişti ca toţi europarlamentarii PSD care vor fi trimişi în Parlamentul European să facă parte din grupul socialist european. Este o obligaţie explicită pe care o avem faţă de partenerii noştri socialişti", a explicat Mircea Geoană.

Potrivit lui Geoană, deputatul Valeriu Zgonea va fi cel care va coordona echipa tehnică de campanie, în timp ce PSD va crea un colectiv de strategie format din lideri politici importanţi ai partidului.

Cozmin Guşă a fost numit săptămâna trecută consilier al lui Mircea Geoană, fiind desemnat să coordoneze reorganizarea filialelor PSD din Ardeal. Surse social-democrate susţin că adevăratele motive ale acestei desemnări ţin de efortul electoral al PSD pentru alegerile prezidenţiale, o campanie în care experienţa trecută a lui Guşă ca fost şef de campanie pentru Traian Băsescu ar putea fi folositoare.
Guşă a fost secretar general al PSD între 2001 - 2003. În 2004 s-a înscris în PD, partid din care a fost exclus în 2005, după un conflict cu Traian Băsescu. Guşă a fondat apoi PIN, la şefia căruia a renunţat după alegerile parlamentare din 2008.
Guşă: "Domnul Iliescu nu-şi dă seama că prin poziţia sa publică îi face un mare serviciu preşedintelui Traian Băsescu"

Cozmin Guşă a replicat că preşedintele de onoare al social-democraţilor nu şi-a dat seama, deşi are experienţă politică, de faptul că, prin poziţia publică, îi face un mare serviciu lui Traian Băsescu. "Cred că domnul Ion Iliescu, deşi cu experienţă politică remarcabilă, nu şi-a dat seama foarte bine că, prin poziţia publică pe care o are atât în ochii partidului din care face parte, cât şi în ochii opiniei publice, îi face un mare serviciu actualului preşedinte, Traian Băsescu. Dacă nu a observat lucrul acesta, i-l aduc eu la cunoştiinţă şi-i doresc multă sănătate", a declarat Guşă, citat de Mediafax.

El a mai arătat că Iliescu nu a sesizat "probabil" că discuţia pe care a purtat-o cu Mircea Geoană nu a vizat în niciun fel revenirea în PSD, ci "un proiect politic mult mai amplu, targetat pe anul electoral 2009, pe o slăbiciune relativă pe care, de altfel, preşedintele partidului a recunoscut-o, referitor la Transilvania".

"Reacţia atât de virulentă a domnului Ion Iliescu împotriva mea nu este vreo surpriză, ci face parte din tradiţia apariţiilor publice ale dumnealui, atunci când este vorba despre mine. Această reacţie are o cauză precisă ? domnul Iliescu ştie că nu se poate reconcilia cu mine personal şi nici cu alţii din generaţia mea decât atunci când va accepta o discuţie cinstită despre ceea ce s-a întâmplat în 1989 şi după acest an, fapte de natură să fie elucidate şi pe care are datoria să le elucideze", a conchis Guşă.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Iliescu consilier Ardeal PSD
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close