Antena 3 CNN Politică Iliescu: Trebuie o lege ca românii plecaţi de peste şase luni să nu mai fie în listele permanente

Iliescu: Trebuie o lege ca românii plecaţi de peste şase luni să nu mai fie în listele permanente

Iliescu: Trebuie o lege ca românii plecaţi de peste şase luni să nu mai fie în listele permanente
Sursa foto: Foto: Antena3
06 Aug 2012   •   17:27

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, că social-democraţii nu au ce să-i reproşeze ministrului demisionar al Internelor, Ioan Rus, el arătând că Rus nu a greşit declarând public faptul că există 18 milioane de votanţi, deşi a subliniat că, în opinia sa, cifra este inexactă.

"E un fapt dat - această instabilitate reflectată în statistici, care e speculată de o manieră necinstită. Opt milioane şi jumătate de votanţi sunt un fapt dat, dar la ce îl raportezi? Cu ce a greşit Rus că s-a apucat să declare public 18 milioane bazin electoral, ceea ce e inexact. Dacă luăm situaţia că aveam 22 de milioane, s-au pierdut în 20 de ani între un milion şi două milioane, două milioane sunt plecaţi, plus patru milioane cei până în 18 ani, nu rezultă mai mult de 15 milioane de votanţi populaţia stabilă în ţară"

El a admis că trebuia ca cifrele referitoare la persoanele înscrise pe listele electorale să fie lămurite şi a subliniat că acest lucru se va face acum. "Acuma trebuie să o facem (...) pentru că factorii locali nu sunt interesaţi să opereze asemenea chestiuni (...) pentru că sunt interese divergente", a spus Iliescu.

"În aceste condiţiuni trebuie să stabilim prin lege, cu verificare anuală, toţi cei care pleacă - asta înseamnă că nu mai plătesc dări la structurile locale, la finanţe, nu i se ridică dreptul civil, dacă vrea să voteze, dar când votează, votează pe liste separate. Deci anual administraţia trebuie să facă această verificare şi să scoată din situaţia populaţiei stabile votanţii şi să-i treacă "plecat", "semn de întrebare", "ce-i cu el", şi când vine i se acordă dreptul să voteze"



×
Subiecte în articol: Ion Iliescu
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close