Antena 3 CNN Politică Impozitul progresiv ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Ciolacu: "Cota unică nu mai este unică"

Impozitul progresiv ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Ciolacu: "Cota unică nu mai este unică"

Impozitul progresiv pe venituri ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Anunţul a fost făcut luni, de liderul PSD, Marcel Ciolacu, în şedinţa de partid. 

Impozitul progresiv ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Ciolacu: "Cota unică nu mai este unică"
Sursa foto: Facebook
de Georgiana Adam    |    16 Mai 2022   •   13:01

Dorinţa social-democraţilor este de a introduce impozitul progresiv pe venituri şi de a renunţa la cota unică, cea care se aplică de mai bine de 14 ani în România.

PSD spune că cea mai bună soluţie, atât pentru veniturile salariaţilor, dar şi pentru bugetul de stat, ar fi introducerea cotei progresive.

"Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică".

Cote diferite de impozit, în funcţie de venit

Concret, acest lucru înseamnă că vor fi stabilite mai multe praguri de venit şi cote diferite de impozit pentru aceste praguri. Un exemplu ar putea fi ca până la 2.000 de lei, să fie impozit zero, de la 2.000-4.000 de lei, un impozit de 10%. 

Social-democraţii încearcă să-i convingă pe partenerii de coaliţie, pe liberali şi UDMR, că ar fi bine să fie introdus impozitul pe venit progresiv de la 1 ianuarie, iar timp pentru a anunţa această măsură ar mai fi de o lună.

Potrivit unor surse social-democrate, în prezent au loc mai multe simulări la Ministerul de Finanţe, pe mai multe variante de lucru.

Social-democraţii sunt optimişti că vor reuşi să-şi convingă partenerii de guvernare să introducă acest impozit din 1 ianuarie 2023. 

"Inflaţia e aproape 42%, este influenţată de preţul de la energie, pentru că companiile nu au reuşit să închidă compensările. E posibil ca dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările energiei, inflaţia să mai scadă.

O inflaţie mai scăzută vom avea în funcţie de cum se mişcă Ministerul Energiei. Este o problemă în toată Europa.

Marcel Ciolacu: "Preţurile la energie ar fi trebuit reglementate, aşa s-ar fi văzut efecte imediate"

Sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le prezentăm până la 1 iunie, Codul fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte. 

Preţurile la energie ar fi trebuit reglementate, aşa s-ar fi văzut efecte imediate", a declarat, luni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu impozit progresiv
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close