"În orice moment putem merge la vot, la referendum". Declaraţia făcută în urmă cu puţin timp de premierul Ponta

de O.P.    |    30 Aug 2013   •   12:06
"În orice moment putem merge la vot, la referendum". Declaraţia făcută în urmă cu puţin timp de premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, în debutul BPN reunit la Mamaia, că din punctul său de vedere, proiectul Comisiei de revizuire a Constituţiei reprezintă o reformă de care era nevoie a sistemului politic şi constituţional şi că anul viitor se poate merge în orice moment la referendum.

"Din punctul meu de vedere, modul în care s-au finalizat lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei reprezintă într-adevăr o reformă de care aveam nevoie a sistemului poiltic, a sistemului contituţional, şi în această toamnă o să primim toate punctele de vedere de la Comisia de la Veneţia, de la partenerii internaţionali în aşa fel încât anul viitor, în orice moment, putem să mergem la referendum pentru modificarea Constituţiei", a spus Ponta.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, declara, în iulie, că la sfârşitul lunii august va prezenta în partid o analiză privind şansele ca referenumul de revizuire a Constituţiei să fie organizat în toamnă, el vorbind şi despre posibilitatea ca Guvernul să adopte un pachet de măsuri în acest sens. În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

În aceeaşi zi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională. Preşedintele Băsescu a declarat, ulterior, că termenul fixat de CC este "greşit calculat" şi "nu are niciun Dumnezeu".

Alegeri 2020
Alegeri 2020
Parteneri
x close