Antena 3 CNN Politică Încă o zi până la primele alegeri cu vot uninominal din România

Încă o zi până la primele alegeri cu vot uninominal din România

Încă o zi până la primele alegeri cu vot uninominal din România
29 Noi 2008   •   09:36

A început numărătoarea inversă până la deschiderea secţiilor de vot. Pentru prima oară, românii îşi vor alege senatorii şi deputaţii prin vot uninominal. De la ora 7.00 până la 21.00, 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne. Şi în străinătate se votează. Românii de peste hotare au la dispoziţie 221 de secţii de votare. Vor putea merge la vot însă doar cei care locuiesc legal într-o altă ţară şi au documente care dovedesc acest lucru.
Duminică, la 7 dimineaţa, se vor deschide 18.104 secţii de votare în România şi alte 221 în străinătate. Pentru prima dată anul acesta, românii vor putea vota doar în colegiul în care au domiciliul stabil, ceea ce înseamnă că vor dispărea listele suplimentare şi secţiile de votare din gări, autogări şi aeroporturi. Pentru cele 452 de mandate ? 315 deputaţi şi 147 de senatori ? au intrat în luptă 2.960 de politicieni.
România a rămas împărţită în 41 de circumscripţii judeţene, la care se adaugă cea din Bucureşti. Pentru acest scrutin au fost confecţionate 90.000 de ştampile, au fost tipărite 20 de milioane de timbre autocolante şi aproape 43 de milioane de buletine de vot. Peste un milion din acestea au fost distribuite la secţiile de votare din străinătate. În străinătate scrutinul va începe la ora 7.00, ora locală a fiecărei ţări.Din această cauză vor fi mari decalaje între orele de deschidere a secţiilor de votare.
Potrivit fusului orar, românii din Noua Zeelandă vor fi primii care vor putea vota, cu zece ore înainte de deschiderea secţiilor de votare din ţară. Ultimele birouri de vot vor fi deschise în Statele Unite, la Los Angeles şi San Francisco. Românii stabiliţi în aceste oraşe vor putea merge la vot abia duminică la ora 17.00, ora României. Cele mai multe secţii de votare vor funcţiona în SUA, Spania şi Italia.
Antena 3

×
Subiecte în articol: alegeri uninominale sectii de votare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close