Antena 3 CNN Politică INCOME. Ministrul Transporturilor: Ne dorim trenuri de mare viteză funcţionale până la finele lui 2020

INCOME. Ministrul Transporturilor: Ne dorim trenuri de mare viteză funcţionale până la finele lui 2020

INCOME. Ministrul Transporturilor: Ne dorim trenuri de mare viteză funcţionale până la finele lui 2020
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Ian 2014   •   13:45
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a fost invitată la emisiunea Income, realizată de Adrian Măniuţiu, la Antena 3.
 
Ministrul a explicat că şi-ar dori o reţea feroviară reabilitată, modernă, în condiţiile în care majoritatea eforturilor s-au îndreptat spre infrastructură rutieră "fără prea mare succes". 
 
"Şi eu aş vrea să vedem cât de curând trenuri de mare viteză şi că, în sfârşit, ne concentrăm pe infrastructură feroviară. Pentru că în ultimii ani ne-am concentrat pe infrastructură rutieră, fără prea mare succes. În ultima perioadă am fost cu trenul pe ruta Bucureşti - Constanţa şi Bucureşti - Braşov şi pe ruta de Constanţa am avut surpriza să ajung la timp. E promiţător. În acest moment, noi avem în vedere o reţea, agreată cu Comisia Europeană, care va fi modernitzată cu fonduri europene. În afară de acest proiect, trebuie modernizate şi alte tronsoane."
 
Ramona Mănescu a explicat că situaţia fondurilor europene atrase pentru acest domeniu a fost foarte slabă dar că tendinţa este ascendentă. 
 
"Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu fondurile europene, vedem că abia de anul trecut am început să intrăm într-un ritm normal de absorbţie. Când am venit eu la minister, rata era de 16%, acum este de 32% şi încă nu este jumătatea anului. Este foarte important să fim eficienţi, să urmărim şi să depunem toate eforturile pentru ca aceste contracte să se şi implementeze, nu doar să se semneze."
 
Oficialul a arătat că îşi doreşte ca până la finele perioadei 2014-2020, lucrurile să fie rezolvate şi să existe trenuri de mare viteză şi în România.
 
"Până la finele perioadei 2014 - 2020, ne dorim să avem trenuri de mare viteză, trenurile de marfă să meargă cu 120 km/h şi cele de pasageri cu 160 km/h."
 
Întrebată dacă are de gând să privatizeze compania TAROM, ministrul a răspuns scurt "Nu". 
 

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close