Antena 3 CNN Politică Iniţiativă legislativă PDL: Toţi jurnaliştii să depună declaraţii de interese la ANI

Iniţiativă legislativă PDL: Toţi jurnaliştii să depună declaraţii de interese la ANI

Iniţiativă legislativă PDL:  Toţi jurnaliştii să depună declaraţii de interese la ANI
Sursa foto: Iulian Urban
02 Feb 2010   •   13:00

Oamenii de presă ar putea fi siliţi prin lege să depună pe viitor declaraţiii de interese la ANI. Măsura promovată de senatorul PDL, Iulian Urban se doreşte o acţiune de transparetizare a presei şi de eliminare a suspiciunilor implicaţiei unor jurnalişti în activităţi de campanie electorală, în consiliile de administraţie ale unor firme sau în activitatea unor partide pe alte linii decât cea profesională. Urban a depus deja la Comisia juridică a Senatului, un amendament la Legea de funcţionare a ANI conform căruia toţi jurnaliştii vor trebui să depună declaraţii de interese.
"Nu văd o explicaţie pentru care jurnaliştii, formatorii de opinie, cei care se manifestă în spaţiul public nu ar fi dispuşi, dacă tot vorbim despre transparentizarea activităţii jurnalistice din România, să depună declaraţii de interese. Nu se pune problema de declaraţii de avere, căci sunt plătiţi din bani privaţi. (...) Declaraţiile de interese, atât timp cât am avut o grămadă de suspiciuni, mai ales în ultima perioadă, în care campania electorală a scos la iveală tot felul de ciudăţenii, tot felul de oameni care sunt în consilii de administraţii, pe la firme, care au tot felul de interese, care susţin o grupare dintr-un partid împotriva alteia, care susţin un partid împotriva altuia. Haideţi să mergem toţi cu o formă de transparenţă, pentru că o declaraţie de interese nu face rău nimănui", a explicat marţi, Iulian Urban.

Citeşte amenamentul depus de Iulian Urban (pdf)


El a susţinut că în cazul în care propunerea sa va trece de legislativ va asigura o garanţie în plus pentru consumatorul de presă, că jurnalistul care moderează o emisiune, cel care este un formator de opinie, este avizat şi nu implicat.
"Dacă amendamentul va trece, s-ar putea să asistăm la o primenire a jurnalismului românesc", a mai spus Urban.
Potrivit amendamentului, declaraţia de interese se va depune, conform legii, la şeful departamentului de resurse umane, iar sancţiunile sunt cele cuprinse în lege.
Iulian Urban a precizat că amendamentul se referă doar la jurnalişti, deoarece "nu toată lumea care scrie pe un blog intră în categoria jurnaliştilor".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: jurnalisti declaraţie interese ANI
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close