Antena 3 CNN Politică Instituţiile care s-au aliat pentru sprijinirea copiilor defavorizaţi. Firea: "16.500 de adolescente au născut în 2021"

Instituţiile care s-au aliat pentru sprijinirea copiilor defavorizaţi. Firea: "16.500 de adolescente au născut în 2021"

Instituţiile statului s-au aliat în lupta pentru sprijinirea copiilor defavorizaţi. 50 de milioane de euro din PNRR se vor aloca pentru construirea unui număr de 150 de centre de zi în comunităţile cele mai afectate de sărăcie din ţara noastră. 

Instituţiile care s-au aliat pentru sprijinirea copiilor defavorizaţi. Firea: "16.500 de adolescente au născut în 2021"
Sursa foto: Facebook
de Georgiana Adam    |    14 Feb 2023   •   09:11

Iar prin noul proiect de lege aprobat de Guvern, va fi monitorizată activitatea de prevenire a separării copilului de familie. 

Acestea sunt doar două dintre proiectele care au scopul de a combate abandonul şcolar şi de a integra în societate copiii care se confruntă cu diverse probleme. 

România are o rată a abandonului şcolar de 15%, media europeană ajunge la jumătate, iar statele moderne au sub 3%. 

Masa caldă, dar şi o bază de date online în care vor fi incluşi toți copiii din România ce reprezintă situaţii de vulnerabilitate sunt doar cateva dintre soluţiile propuse de politicieni pentru a reduce numărul copiilor care renunţa la cursuri. 

Renunțarea timpurie la școală se dezvoltă în comunitățile unde românii nu mai văd deloc o prioritate în a construi viitorul copiilor, pentru că sunt ocupați să trăiască de la o zi la alta.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a mai anunţat că vor fi construite 150 de centre de zi în comunităţile cele mai afectate de sărăcie cu fonduri din PNRR.

"Fenomenul mamelor-minore și abandonul școlar reprezintă realitățile dure ale României și care vor afecta viitorul nostru, al tuturor. 

Ultimele statistici oficiale disponibile sunt dezarmante: 16.500 de adolescente și tinere până în 20 ani au născut în 2021, 700 dintre ele aveau sub 15 ani. Viața lor a luat un alt drum, iar multe dintre ele au fost nevoite să renunțe la școală. 

Am participat la dezbaterea pe tema abandonului școlar organizată în Parlamentul României de către Comisia de învățământ din Camera Deputaților și CONAF - Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin. Le mulțumesc deputatei Natalia Intotero, președinta comisie de Învățământ din Camera Deputaților și doamnei Cristina Chiriac pentru că au adus în discuție acest subiect important. 

Mă bucură implicarea organizațiilor societății civile, dar și a Bisericii Ortodoxe Române. Salut prezența reprezentantului UNICEF Romania, Anna Riatti, Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari și a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal. 

Ca ministru al Familiei, sunt conștientă de responsabilitatea care îmi revine pentru a găsi soluții de prevenire a acestui fenomen. Ministerul este deja parte din "Pactul pentru Tineri", alături de Ministerul Educației, Ministerul Muncii și CONAF - Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin.

Abandonul școlar este o realitate a comunităților din România, indiferent de etnie. Mă bucur că specialiștii din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au realizat Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, un proiect asumat în PNRR și care a fost aprobat de Guvernul României. 

Înființăm Observatorul Național al Copilului, prima bază de date care va cuprinde informații despre toți copiii vulnerabili din România.

În paralel, punem la dispoziția primarilor din toată țara 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, pentru 150 de centre de zi. Primăriile pot depune proiectele până la 10 aprilie 2023, individual sau în parteneriat cu organizații acreditate ca furnizori de servicii sociale. 

Îi asigur pe toți primarii că suntem la dispoziția lor pentru orice fel de întrebare și că avem resursele necesare.

Reducerea abandonului școlar trebuie să fie un efort de echipă: instituții responsabile, Biserică, societate civilă. În aceeași echipă putem găsi soluții pentru mai puține mame minore. Știți foarte bine că îmi doresc mult creșterea natalității în România și am inițiat proiecte în acest sens. 

Însă, natalitatea trebuie să crească sănătos și să avem mame care să poată crește pruncii care vin pe lume", este mesajul transmis de Gabriela Firea, pe Facebook.

? Fenomenul mamelor-minore și abandonul școlar reprezintă realitățile dure ale României și care vor afecta viitorul...

Publicată de Gabriela Firea pe Luni, 13 februarie 2023

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea copii copii abandonati PNRR
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close