Antena 3 CNN Politică Întâlniri între liderii politici. Negocierile oficiale, după publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial

Întâlniri între liderii politici. Negocierile oficiale, după publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial

Întâlniri între liderii politici. Negocierile oficiale, după publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial
03 Dec 2008   •   10:27

Liderii partidelor politice se întâlnesc, miercuri dimineaţă, pentru a purta discuţii referitoare la formarea unei majorităţi parlamentare. Negocierile oficiale vor începe, însă, după anunţarea rezultatelor finale de către Biroul Electoral Central, susţin politicienii.
Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat că negocierile vor începe numai după publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, PD-L doreşte o guvernare de dreapta. "Nu este de preferat o guvernare minoritară, însă România trebuie guvernată" susţine liderul PD-L.
Videanu a negat presupusa întâlnire secretă dintre PD-L şi celelalte partide vehiculată în presă. "Nu am discutat şi nu am negociat cu nimeni nimic, absolut nimic", a declarat acesta.
Acelaşi lucru îl spune şi vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, care susţine că PD-L nu a făcut până acum nicio negociere, în mod oficial. "Aşteptăm rezultatele oficiale de la BEC", a afirmat acesta.
Flutur susţine că PD-L se află pe primul loc, având cel mai mare număr de mandate, motiv pentru care toate discuţiile vor porni din această poziţie. "Centrul dreapta a câştigat alegerile şi trebuie să respectăm voinţa electoratului", a declarat vicepreşedintele PD-L, înaintea începerii şedinţei de partid.
Respectarea voinţei electoratului este susţinută şi de către liderul PD-L, Valeriu Stoica. Potrivit acestuia, urmează două momente importante în formarea parlamentului: desemnarea premierului de către preşedinte şi negocierile oficiale între partide.
Liderul PD-L, Radu Berceanu, susţine că negocierile presupun şi soluţii de compromis, din moment ce niciun partid nu a luat peste 50% din voturi. Potrivit acestuia, principala preferinţă a democrat-liberalilor rămâne PNL, însă liderii acestui partid "au pretenţii absurde". Printre condiţiile pe care PD-L doreşte să le pună la masa negocierilor se numără alegerea unui premier democrat-liberal şi împărţirea responsabilităţilor în mod rezonabil.
Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat că PD-L nu va renunţa la punctele esenţiale din programul de guvernare. Cât priveşte o eventuală colaborare, Blaga susţine că prima opţiune este PNL, dar că aceasta nu este singura variantă.
Preşedintele Partidului Democrat-Liberal, Emil Boc, a declarat că PD-L nu va intra în niciun fel de negocieri, până când se vor publica rezultatele finale în Monitorul Oficial. Totodată, Boc a precizat că aşteaptă invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, ce va fi adresată tuturor partidelor, pentru desemnarea unui premier.
Liderul PD-L a mai declarat că partidul pe care îl conduce a câştigat alegerile prin prisma numărului mare de mandate şi că 30 de reprezentanţi ai PD-L nu au intrat în Parlament din cauza sistemului electoral actual.
Antena3.ro

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close