Antena 3 CNN Politică Înţepături pe Facebook între Alina Gorghiu şi Vasile Dîncu: "Dacă aţi citi corect, ar fi în spiritul coaliţiei"

Înţepături pe Facebook între Alina Gorghiu şi Vasile Dîncu: "Dacă aţi citi corect, ar fi în spiritul coaliţiei"

Alina Gorghiu (PNL) l-a atacat pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD), printr-o postare pe Facebook, după o declaraţie a ministrului într-o emisiune TV.

Înţepături pe Facebook între Alina Gorghiu şi Vasile Dîncu: "Dacă aţi citi corect, ar fi în spiritul coaliţiei"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Marian Ilie / Eduard Vinatoru
de Alin Tarnovschi    |    26 Ian 2022   •   15:32

Ministrul a declarat, în emisiune, că "România trebuie să revină la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei", în contextul unei alte declaraţii, făcute de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care se referea la valorile ordinii internaţionale stabilite după căderea Cortinei de Fier.

Astfel, după declaraţia lui Vasile Dîncu, Alina Gorghiu a postat pe Facebook un mesaj menit să îl atace pe partenerul de coaliţie.

"Vasile Dîncu, înainte să își bea cafeaua: Trebuie sa revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei", a scris Alina Gorghiu în postarea de pe Facebook.

În scurt timp, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, i-a răspuns printr-un comentariu la postare.

"Stimata Doamna Gorghiu, l-am citat pe presedintele Macron, el se referea la valorile ordinii internationale stabilite dupa caderea Cortinei de fier. Daca ati incerca sa cititi si/sau sa citati corect ar fi in spiritul coalitiei pe care o sustineti si Dvs. S-a schimbat ceva?", a scris Vasile Dîncu pe Facebook.

Înţepături pe Facebook între Alina Gorghiu şi Vasile Dîncu: "Dacă aţi citi corect, ar fi în spiritul coaliţiei"

Înţepături pe Facebook între Alina Gorghiu şi Vasile Dîncu: "Dacă aţi citi corect, ar fi în spiritul coaliţiei"

Ulterior, ministrul Apărării a revenit şi cu un comunicat oficial emis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Cu privire la speculațiile apărute în spațiul public în legătură cu așa-zise controverse legate de declarații pe care le-am făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, în legătură cu Rusia și climatul de securitate european, doresc să fac următoarele precizări:

Declarațiile în discuție au fost făcute în contextul în care Federația Rusă a înaintat către NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securității europene și euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adică înaintea primului val de extindere al Alianței către Europa Centrală și de Est.

Consider că o astfel de cerere, prin care se dorește darea înapoi a istoriei, este deopotrivă nerealistă și absolut de neacceptat.

Vorbind despre istoria recentă a ultimelor decenii, am evocat discursul susținut recent de președintele Franței, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.

În cadrul acestui discurs, președintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spațiului euro-atlantic în domeniul securității și apărării, precizând că fundamentele securității continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreună și nu fără sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaționare între state. În acest context, parafrazându-l pe domnul președinte Macron, am afirmat și rămân ferm de părerea că nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier și organizată pe principiul sferelor de influență, așa cum dorește, din păcate, Federația Rusă. Dacă tot este să învățăm din lecțiile trecutului, atunci ar trebui să ne amintim de primii ani de după căderea comunismului când, împreună cu și nu împotriva Rusiei, continentul European a pășit într-o nouă eră. O eră în care toate țările europene respectă principiile dreptului internațional, fără utilizarea forței, a presiunilor și amenințărilor, respectând dreptul fiecărei țări de a lua propriile decizii", se arată în comunicatul MApN.

×
Subiecte în articol: Alina Gorghiu Vasile Dîncu
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close