Antena 3 CNN Politică Întrebările lui Tăriceanu pentru președintele Iohannis

Întrebările lui Tăriceanu pentru președintele Iohannis

Întrebările lui Tăriceanu pentru președintele Iohannis
de M.Z.    |    17 Ian 2017   •   20:20

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis şefului statului, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia îl întreabă dacă CSAT a acordat puteri sporite serviciilor secrete din Justiţie ce au dus la limitarea sau încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

''Am urmărit cu deosebită îngrijorare recentele evenimente care au dus la solicitarea de trecere în rezervă a prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Acestea dezvăluiau un comportament în afara democraţiei şi a statului de drept. Din păcate, se adună nu doar , pentru a folosi un termen des invocat în ultima perioadă, ci şi dovezi fără tăgadă a modului în care democraţia şi statul de drept sunt încălcate în România”, se arată în debutul scrisorii semnată de Călin Popescu Tăriceanu.

''Domnule Preşedinte, în mijlocul acestui scandal imens, datoraţi românilor răspunsuri la câteva întrebări simple legate de modul de operare al instituţiilor de forţă. Aceste întrebări nu sunt doar ale mele, ci şi ale sutelor de români care mi s-au adresat mie şi Parlamentului în speranţa că aici vor găsi dreptate. Vi le adresez eu, ca preşedinte al Senatului: Există alte decizii secrete ale CSAT prin care s-au conferit puteri sporite instituţiilor de forţă în Justiţie, care au dus la limitarea sau încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor? Dacă da, aveţi datoria să le faceţi publice. 

Care este nivelul implicării serviciilor secrete în Justiţie, dincolo de descrierea generală ”Justiţia este câmp tactic”? În lumina documentului prezentat de UNJR, aveţi datoria de a preciza care sunt puterile sporite pe care le-aţi acordat serviciilor şi unde se opreşte influenţa acestora asupra magistraţilor. Există ofiţeri acoperiţi în Justiţie şi, dacă da, care este numărul lor şi la ce nivel ierarhic în interiorul puterii judecătoreşti? (...)”, concluzionează Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebările lui Tăriceanu pentru președintele Klaus Iohannis au fost dezbătute marți, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close