Dacian Cioloș refuză să intervină în scandalul alegerii primarilor: Soluția e în Parlament

01 Feb 2016   •   18:22
Dacian Cioloș refuză să intervină în scandalul alegerii primarilor: Soluția e în Parlament Foto: gov.ro
UPDATE 18.22 - Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, după întâlnirile pe care le-a avut cu partidele pentru posibila modificare a legii primarilor, că nu există o majoritate parlamentară care să susţină revenirea la alegerea edililor în două tururi de scrutin, astfel că legea trebuie asumată în Parlament, iar Guvernul va sprijini acest demers.
 
"Am constatat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament.(...) Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi. Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect", a declarat Cioloş.
 
”Soluția e în Parlament și Guvernul e gata să-și dea sprijinul pe această dezbatere”, a punctat șeful Guvernului.

Dacian Cioloș a mai precizat că Guvernul nu trebuie să fie "instrumentul" niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun.

_____________________________________

Știrea inițială 16.16

Discuții cruciale au loc, luni după-amiază, la Palatul Cotroceni. Premierul Dacian Cioloș a venit la întâlnirea săptămânală cu președintele Klaus Iohannis cu 30 de minute mai devreme ca de obicei, adică de la 15.30. 
 
Cei doi discută despre strategia pe care o va adopta guvernul de tehnocrați în scandalul alegerilor locale. 
 
Totodată, potrivit unor surse citate de Antena 3, Iohannis și Cioloș ar putea decide și soarta procurorului general Tiberiu Nițu.

 
Premierul Dacian Cioloş şi liderii partidelor politice au discutat la Vila Lac 1 pe tema revenirii la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. 
 
Liberalii au fost primii care au ieşit de la consultări, fără să dea însă detalii despre rezultatul discuţiilor. 
 
La fel şi delegaţia UNPR. Ambele formaţiuni s-au declarat pentru două tururi de scrutin, în timp ce PSD şi ALDE susţin alegerea primarilor dintr-un singur tur.

Întâlnirile premierului cu partidele au loc luni, în plin scandal provocat de faptul că PSD vrea alegeri într-un sigur tur de scrutin, în timp ce liberalii ar prefera să fie organizate două tururi. 
 
Cei de la UNPR ar dori un singur tur, însă nu vor boicota alegerile indiferent ce decizie se va lua. La fel, şi candidaţii ALDE se vor prezenta în faţa electoratului. 
 
Reprezentanţii PPU-SL spun însă că scandalul între PSD şi PNL a pornit după de a fost emisă ordonanţa care le-a permis primarilor să migreze de la un partid la altul. Peste 500 de liberali s-au înscris atunci în PSD, spune Ioan Ghişe. 
 
Deocamdată Guvernul nu a luat o decizie în privinţa numărului tururilor de scrutin, deşi sunt voci care spun că Dacian Cioloş ar putea să schimbe legea prin ordonanţă de urgenţă. După discuţiile de azi, premierul se va întâlni şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

x close