Antena 3 CNN Politică Iohannis se vede bun de premier: "Nu m-am aflat niciodată în stare de incompatibilitate"

Iohannis se vede bun de premier: "Nu m-am aflat niciodată în stare de incompatibilitate"

Iohannis se vede bun de premier: "Nu m-am aflat niciodată în stare de incompatibilitate"
Sursa foto: Klaus Iohannis
05 Noi 2009   •   11:31

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu s-a aflat niciodată în stare de incompatibilitate, situaţie reclamată de EVZ ca una din problemele care nu i-ar permite acestuia să fie numit premier. Edilul a explicat că el s-a retras din CA al unui parc industriaal, dar că gestul său a fost consemnat, dintr-o anumită lejeritate birocratică, mult mai târziu la Registrul Comerţului. Cât ce priveşte viitoarea nominalizare pentru postul de premier, Iohannis a apreciat că este dreptul constituţional al preşedintelui să decidă, însă trebuie să-şi asume şi rezultatul acestui act, cum a fost cel de miercuri, care a dovedit că alegerea lui Croitoru a fost "proastă".
EVZ susţine că timp de trei ani primarul Sibiului, Klaus Johannis, nu mai poate fi numit într-o funcţie sau o demnitate publică, precum cea de premier, deoarece a încălcat Legea incompatibilităţii, după ce în primul său mandat a îndeplinit in paralel, timp de un an, atât funcţia de primar, cât şi pe cea de administrator al unei societăţi comerciale.
Deoarece suprapunerea celor doua funcţii s-a produs în perioada 2003-2004, Johannis nu poate fi sancţionat în actualul mandat de primar, însă în cazul în care ANI certifică incompatibilitătea, edilul nu poate fi numit, timp de trei ani, într-o funcţie sau demnitate publică, mai scriu cei de la EVZ.
Iohannis susţine însă că nu este vorba de nici un fel de incompatibilitate şi sugerează că jurnaliştii acestui cotidian au folosit numai ce au dorit din informaţiile pe care el le-a transmis în legătură cu această problemă.

?Nu m-am aflat niciodată în incompatibilitate. Este o eroare şi de aceea am făcut clarificarea. Celor de la EvZ li s-au dat aceste date, dar ei au preferat să nu le folosească. Am demisionat, însă, din motive birocratice, s-a înregistrat la Registrul Comerţului mai târziu, datorită unei lejerităţi în întocmirea actelor la parcurile industriale? a explicat primarul.
În ceea ce priveşte procedura de nominalizare a unui nou premier după picarea în Parlament a guvernului propus de Lucian Croitoru, edilul Sibiului a subliniat că este dreptul şefului statului să numească pe cine doreşte, dar ar trebui să-şi asume responsabilitatea deciziilor de vreme ce votul de ieri din plen a demonstrat că varianta Croitoru a fost o alegere proastă.
"Este dreptul constituţional al preşedintelui să numească pe cine doreşte, dar, în acelaşi timp, trebuie să-şi asume şi rezultatul. De exemplu, rezultatul de ieri (miercuri - n.r.), care arată că a fost o alegere proastă", a declarat Iohannis.

Primarul a precizat că nu mai vorbit cu şeful statului şi nici nu a fost contactat în vreun fel de Preşedinţie pe tema premierului şi a ţinut să respingă acuzaţiile de manipulare a sa formulate de unii politicieni.

"Cu certitudine nu sunt un om manipulat nici din umbră, nici din exterior. Sunt un politician foarte independent. Evident că în spatele meu se află o majoritate parlamentară şi nimic altceva. În măsura în care va exista o cerere din partea Adminsitraţiei Prezidenţiale o voi analiza cu maximă seriozitate", a mai spus primarul Sibiului.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: premier Klaus Iohannis
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close