Antena 3 CNN Politică Ion Iliescu împlineşte 80 de ani. Fostul preşedinte a sărbătorit, discret, cu o zi mai devreme (VIDEO)

Ion Iliescu împlineşte 80 de ani. Fostul preşedinte a sărbătorit, discret, cu o zi mai devreme (VIDEO)

Ion Iliescu împlineşte 80 de ani. Fostul preşedinte a sărbătorit, discret, cu o zi mai devreme (VIDEO)
03 Mar 2010   •   09:38

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, împlineşte, miercuri, opt decenii de viaţă. Spre deosebire de anii trecuţi, Ion Iliescu a ales să îşi serbeze ziua de naştere cu o zi mai devreme şi într-un cadru restrâns. În cursul zilei de marţi i-au fost alături prieteni, colegi de partid şi simpatizanţi.

Ion Iliescu s-a născut pe 3 martie 1930 în Olteniţa. A fost preşedintele României între anii 1990-1996 şi 2000-2004 şi a rămas o figură dominantă şi controversată a politicii româneşti de după Revoluţie. Timp de opt ani, el a condus social-democraţia din poziţia de şef de grup parlamentar.

Înainte de Congresul din acest an al PSD, Ion Iliescu a ameninţat cu retragerea sa din funcţiile deţinute în partid. În discursul susţinut la Congres, el a ţinut să precizeze că nu doreşte fel de fel de titulaturi, întrucât are "brandul" său.

OMUL POLITIC ION ILIESCU


Zilele de 7 ianuarie (Sfântul Ion) şi 3 martie s-au consacrat, în ultimii 20 de ani, ca prilejuri în care admiratorii îl puteau felicita pe Ion Iliescu, îi puteau transmite diverse urări şi îl puteau asalta cu buchete de trandafiri roşii. În ultimii ani, însă, aniversările fostului şef al statului s-au desfăşurat ceva mai discret.

Anul acesta, de Sfântul Ion, Iliescu nu a mai primit cadouri şi urări în public. Acum, când împlineşte vârsta de 80 de ani, el a ales să îşi sărbătorească ziua de naştere ceva mai devreme şi cât se poate de discret, în umbra camerelor TV şi a aparatelor foto, lăsate la poarta sediului din strada Atena. În plus, el a primit puţini lideri de partid şi câţiva admiratori, ce-i drept, la fel de înfocaţi.

Foştii lideri ai partidului, Adrian Năstase şi Mircea Geoană, nu au fost alături de Ion Iliescu la împlinirea vârstei de 80 de ani. Locul lor a fost luat de actualul lider, Victor Ponta, care i-a adus în dar o carte. Printre numele cunoscute care şi-au făcut apariţia în acest an s-au mai numărat Gelu Voican, Emilian Cutean şi Răzvan Theodorescu.

Marţi, înainte de a intra în biroul său, Ion Iliescu le-a transmis jurnaliştilor că lasă vremea "să curgă cum trebuie".

"Când eram mai tânăr, aveam o singură speranţă. Să ating anul 2000. Iată că am depăşit speranţele, am ajuns la 2010, deci la 80 de ani. Acum las vremea să curgă cum trebuie. Sper să îmi păstrez încă prospeţimea mentală măcar", a spus Ion Iliescu.

ION ILIESCU, LA 80 DE ANI


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu aniversare
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close