Antena 3 CNN Politică Ion Iliescu s-a retras oficial din Parlament, criticând actualii guvernanţi

Ion Iliescu s-a retras oficial din Parlament, criticând actualii guvernanţi

Ion Iliescu s-a retras oficial din Parlament, criticând actualii guvernanţi
25 Noi 2008   •   12:36

După 20 de ani de politică în prima linie şi opt ani în băncile Parlamentului, senatorul Ion Iliescu a decis să nu mai candideze la alegerile legislative.
Acesta şi-a luat rămas bun de la Parlament, marţi, într-un discurs presărat cu numeroase critici la adresa conducătorilor din ultimii patru ani.
Ion Iliescu susţine că eşecul acestor patru ani este incapacitatea de a genera o strategie post-aderare la Uniunea Europeană şi că România este absentă din procesul decizional la nivel regional dar şi european.
"Este un moment greu, fără precedent pentru cei mai mulţi dintre români. (...) Simţim efetele neadaptării producţiei româneşti la competitivitatea UE", a declarat Iliescu, adăugând că "dacă protejăm oamenii, protejăm şi afacerile şi astfel economia în ansamblu".
Potrivit preşedintelui de onoare al Partidului Social Democrat, temele parazite din discursul politic trebuie abandonate, iar clasa politică trebuie să genereze soluţii şi nu noi probleme.
"Această criză poate fi învinsă doar dacă, după alegeri, nu vor fi războaie politice", susţine Ion Iliescu, precizând că "România are nevoie de stabilitate şi de o guvernare ce acordă protecţie socială generoasă".
Referitor la conferinţa de presă susţinută, luni, de preşedintele Traian Băsescu, Ion Iliescu a declarat că nu vrea să intre în polemici cu şeful statului, însă a ţinut să clarifice câteva aspecte. Potrivit acestuia, "Traian Băsescu nu înţelege mare lucru din esenţa şi consecinţa crizei economice".
Iliescu a calificat ieşirea preşedintelui drept una "cam improvizată" şi i-a recomandat şefului statului să nu se "bage în economie dacă nu ştie ce vorbeşte".
"Traian Băsescu confundă capitalismul cu economia de piaţă", a mai declarat Ion Iliescu în discursul susţinut la Palatul Parlamentului.
Ion Iliescu a discutat şi despre statutul românilor plecaţi în străinătate, care este tot mai incert, dar şi despre situaţia precară pe plan intern.
Iliescu a făcut un apel la toţi înalţii demnitari ai statului, precum şi la liderii partidelor politice, să dea dovadă de solidaritate şi responsabilitate.
>În replică, Traian Băsescu a declarat că fostul preşedinte are "refulările sale". "Cred că orice preşedinte trebuie să ştie care e situaţia reală a economiei şi să n-o ia de la televizor." a mai spus preşedintele.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close